Un luptător indian de top va returna una dintre cele mai înalte distincţii civile ale ţării, în semn de protest faţă de alegerea unui preşedinte al federaţiei din India, susţinut de predecesorul său, care este acuzat de hărţuire sexuală a luptătoarelor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bajrang Punia, primul luptător indian care a câştigat patru medalii la campionatele mondiale, a primit Padma Shri - a patra cea mai înaltă distincţie civilă - din partea preşedintelui indian în 2019 pentru performanţele sale ca sportiv.

Vineri, Punia a distribuit scrisoarea sa către premierul Narendra Modi pe site-ul de socializare X, spunând că "nu va putea trăi cu respectul acordat de guvernul Indiei într-un moment în care femeile luptătoare au fost insultate".

Decizia sa de a returna premiul vine la o zi după ce Sanjay Singh a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei de lupte din India (WFI). Singh a fost susţinut de fostul şef al WFI, Brij Bhushan Singh.

Brij Bhushan Singh a respins acuzaţiile aduse împotriva sa. Cazul său este în curs de judecare, au declarat oficiali ai Partidului Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare, al lui Modi.

Joi, luptătoare care au protestat au declarat că sunt şocate de faptul că un bărbat susţinut de Brij Bhushan Singh a fost lăsat să conducă WFI. O luptătoare de top, Sakshi Malik, a declarat că protestele lor au fost trecute cu vederea şi şi-a anunţat retragerea din sport.

În ianuarie, Punia s-a alăturat protestelor luptătoarelor faţă de Brij Bhushan Singh, care este, de asemenea, deputat federal în BJP. Singh a fost acuzat în iunie de hărţuirea sexuală a şase luptătoare, a fost lipsit de puteri administrative de către Ministerul Sportului, iar guvernul s-a angajat să investigheze acuzaţiile şi să protejeze sportivele.

United World Wrestling (UWW), organismul de conducere global al sportului, a suspendat WFI după acest scandal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.