UEFA a anunţat, joi, că a deschis proceduri împotriva lui Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre, după ancheta unui inspector cu privire la incidentele de la meciul Paris Saint-Germain – Istanbul BB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ca urmare a unei anchete făcute de un inspector UEFA de Etică şi Disciplină cu privire la evenimentele care au dus la abandonarea meciului din Liga Campionilor dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul BB, s-au deschis proceduri împotriva domnului Sebastian Colţescu şi domnului Octavian Şovre pentru o posibilă încălcare a Articolului 11 al Regulamentului Disciplinar al UEFA. Mai multe informaţii despre acest caz vor fi disponibile după ce Corpul de Control, Etică şi Disciplină va lua o decizie”, se arată pe site-ul UEFA.

Articolul 11 al Regulamentului Disciplinar al UEFA prevede următoarele:

1 Federaţiile şi cluburile, precum şi jucătorii, oficialii şi membrii, şi toate persoanele desemnate de UEFA pentru a exercita o funcţie trebuie să respecte Legile Jocujlui, dar şi Statutul UEFA, regulamentele, directivele şi deciziile şi să se conformeze principiilor de conduită etică, loialitate, integritate şi sportivitate.

2 De exemplu, o încălcare a acestor principii este comisă de orice persoană:

  1. care se implică sau încearcă să se implice în fraudă, mită activă sau pasivă şi/sau corupţie;
  2. care are un comportament jignitor sau încalcă regulile de bază ale unei conduite decente;
  3. care foloseşte evenimentele spotive pentru manifestaţii de natură nesportivă;
  4. care are un comportament prin care discreditează fotbalul în general şi UEFA în particular;
  5. care nu se supune deciziilor sau directivelor organelor UEFA pentru Administrarea Justiţiei sau deciziilor Tribunalului de Arbitraj Sportiv în care UEFA este parte implicată sau sunt implicate cel puţin două federaţii membre UEFA;
  6. care nu se conformează instrucţiunilor oficialilor meciurilor;
  7. care nu plăteşte pentru bilete primite de la alt club sau altă federaţie;
  8. care se prezintă târziu la un meci – sau deloc – sau este responsabilă pentru un start întârziat;
  9. care este vinovată de întreruperea sau abandonarea unui meci sau este responsabilă pentru întreruperea sau abandonarea unul meci;
  10. care trece pe foaia de joc un jucător care nu este eligibil.

3 Încălcările principiilor şi regulilor menţionate mai sus sunt pedepsite prin măsuri disciplinare.

În urmă cu câteva ore, prosport.ro a scris că inspectorul desemnat de UEFA a stabilit că folosirea cuvântului "negru" de către arbitrii români Sebastian Colţescu şi Ocravian Şovre la adresa antrenorul secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, nu reprezintă rasism.

"Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română <negrul ăla> şi <ăla negru>, care în engleză sunt traduse <the black one>, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti <negrul ăla> şi <ăla negru> nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul <negru> folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul <negru> este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile <negrul ăla> şi <ăla negru>, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul <negru> din română şi termenul peiorativ englezesc <negro>, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi  evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului care a cercetat cazul, potrivit prosport.ro.

Meciul PSG-Istanbul BB, din 8 decembrie, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului. Demba Ba l-a apostrofat pe Colţescu, spunându-i următoarele: "Nu spui niciodată <omul ăsta alb>, spui <omul ăsta>. Atunci de ce vorbeşti despre Webo folosind cuvintele <omul ăsta negru>?"

Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.