Uniunea Europeană sprijină o nouă organizaţie de fotbal în Europa care să reprezinte cluburi mici şi mijlocii. Astfel, Uniunea Cluburilor Europene (UEC), care s-a lansat luni la Bruxelles, a primit susţinerea vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, informează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu văd asta ca o problemă sau să ducă la fragmentarea [fotbalului european]. Face parte din acelaşi ecosistem, aceeaşi galaxie. Este un lucru pozitiv”, a spus Schinas.

„În acest model european de sport este normal ca toate cluburile, indiferent de mărimea lor, să facă parte dintr-un ecosistem mai larg. Aceasta este încă o planetă care vine într-o galaxie care trebuie să funcţioneze în armonie”, a adăugat el, după ce şi-a încheiat discursul de deschidere la evenimentul de lansare al UEC.

UEC îşi propune să reprezinte sutele de cluburi profesioniste europene care nu se află sub umbrela puternicei Asociaţii Europene a Cluburilor (ECA), condusă în prezent de şeful din Qatar al Paris Saint-Germain, Nasser al-Khelaifi.

Alţi participanţi de la eveniment au criticat ECA, creând un potenţial conflict între organizaţia în curs de dezvoltare şi forul condus de Al-Khelaifi, care este recunoscut oficial de UEFA.

Javier Tebas, preşedintele ligii profesioniste spaniole şi rival cunoscut al lui al-Khelaifi, a declarat că ECA este deschisă doar pentru „ceai, cafea, cine plăcute şi hoteluri fantastice”, dar nu şi pentru vot şi luarea deciziilor.

UEC vrea să-şi conducă organizaţia pe bază de un membru-un vot şi să ofere o „voce” cluburilor de fotbal profesioniste europene nereprezentate, susţine el. UEC a apărut la ideea Katarinei Pijetlovic, care va fi secretar general al UEC; Dennis Gudasic, director executiv la NK Lokomotiva Zagreb; şi Gareth Farrelly, avocat irlandez şi fost fotbalist din Premier League.

După evenimentul de lansare, la care au participat 40 de cluburi din 25 de ţări, va începe procesul de înscriere a membrilor oficiali. Va fi deschis cluburilor profesioniste din prima şi a doua divizie din toată Europa, au spus organizatorii.

"Nu suntem cluburi mici. Avem aspiraţii”, a spus preşedintele Crystal Palace, Steve Parish, care a fost prezent la eveniment împreună cu alte patru cluburi din Premier League.

Organizatorii au insistat că nu vor să perturbe fotbalul european, care a fost zguduit în ultimii doi ani de o tentativă de organizare a Super League, ci vor doar un loc la masa unde se iau deciziile.

Alex Muzio, preşedintele clubului belgian Union Saint-Gilloise, care a găzduit evenimentul inaugural UEC, a spus că a simţit că „ECA este dominată de echipe mai mari şi vocea cluburilor ca [a mea] nu este cu adevărat acolo”.

Într-o declaraţie, ECA a răspuns criticilor: „ECA este deschisă cluburilor de toate mărimile din toate cele 55 de naţiuni UEFA şi va avea în curând peste 330 de membri cu drept de vot plus alte 200 de cluburi care îşi vor contribui la o reţea de interese internaţionale comune. Marea majoritate a membrilor ECA ar considera orice club din Premier League sau LaLiga ca pe un club de „elită”, având acces la mult mai multe resurse financiare şi sportive decât au.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.