Organismul care guvernează ciclismul (UCI) a interzis vineri femeilor transsexuale care au trecut prin pubertate masculină să concureze la feminin în competiţii, redenumind totodată categoria masculină Men/Open, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile reguli intră în vigoare la 17 iulie. Sportivii care nu se califică pentru categoria feminină vor putea participa la evenimentele Men/Open fără restricţii.

"În cadrul unei reuniuni extraordinare care a avut loc la 5 iulie, Comitetul de conducere al UCI a decis să adapteze regulile actuale ale UCI privind dreptul sportivilor transsexuali de sex feminin de a participa la competiţiile din calendarul internaţional UCI", a precizat UCI. “De acum încolo, sportivelor transsexuale care au făcut tranziţia după pubertate (masculină) le va fi interzisă participarea la competiţiile feminine din calendarul internaţional UCI - la toate categoriile - în diferitele discipline."

UCI a adăugat că va discuta cu alte organisme sportive cu privire la un "program de cercetare finanţat în comun, destinat să studieze schimbările în performanţele fizice ale sportivilor foarte bine antrenaţi care urmează un tratament hormonal de tranziţie".

Anterior, organismul a permis femeilor transsexuale cu testosteron redus să participe la probe feminine.

Forul a fost de acord să redeschidă consultările cu privire la femeile transsexuale care participă la competiţii feminine de elită după ce americanca Austin Killips a devenit prima ciclistă transsexuală care a câştigat anul acesta o cursă pe etape feminină UCI.

"UCI ar dori să reafirme că ciclismul - ca sport de competiţie, activitate de agrement sau mijloc de transport - este deschis tuturor, inclusiv persoanelor transsexuale, pe care le încurajăm, ca pe oricine altcineva, să participe la sportul nostru...", a declarat preşedintele UCI, David Lappartient.
"Cu toate acestea, are datoria de a garanta, înainte de toate, egalitatea de şanse pentru toţi concurenţii în competiţiile de ciclism.

"... având în vedere că stadiul actual al cunoştinţelor ştiinţifice nu garantează o astfel de egalitate de şanse între sportivele transgender şi participantele cisgender, nu a fost posibil, ca măsură de precauţie, să le autorizeze pe primele să concureze în categoriile feminine."

British Cycling a interzis femeilor transsexuale să concureze în categoria feminină a competiţiilor în luna mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.