Foştii şi actuali sportivi, printre care Ivan Patzaichin, Adrian Mutu, Elisabeta Lipă, Ilie Năstase, Gabi Balint sau Marian Drăgulescu, spun că păstrează în mare parte tradiţiile sărbătorii Crăciunului, mai puţin tăierea porcului. Cu toţii aşteaptă colindătorii, dar Marius Niculae, fiind dinamovist, spune cu umor că nu acceptă colindul "Steaua sus răsare".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul campion mondial la box Leonard Doroftei spune pentru News.ro că este adeptul bucătăriei româneşti, că îi plac bucatele din carne de porc, dar nu se implică în sacrificarea acestuia, pentru că altfel nu ar mai putea să mănânce.

"Păi ce tradiţii să păstrez? Mănânc mult, de toate, carne, tobă, şorici. Dar nu mă implic deloc în tăierea porcului. Nu pot să tai porcul. Dacă tai porcul nu îl mai mănânc, aşa că prefer să-l iau pregătit şi gata. De gătit ne pricepem, facem repede nişte carne la garniţă, nişte porcării, cârnaţi, din astea. La asta ne pricepem. Primesc şi colindători, dar numai pe cei care ştiu să cânte", a afirmat Doroftei.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, petrece Crăciunul în localitatea sa de naştere, Siret, şi încearcă să transmită tradiţiile şi fiului său. Lipă găteşte bucatele de Crăciun, activitate pe care o consideră relaxantă, după un an de muncă.

"Eu păstrez tradiţiile locului în care m-am născut. Şi pe vremea copilăriei şi pe vremea când făcea sport, Crăciunul l-am făcut întotdeauna acasă, ceea ce voi face şi anul acesta. Cu tăiatul porcului e mai greu acum, de când nu-l mai am pe tata. El era cel care se ocupa de treaba asta, mama îl ajuta, făcea cârnaţii şi toate celelalte. Acum, dacă tata nu mai e, e mai greu. Dar avem alte posibilităţi, magazinele sunt pline. Copilul meu a fost crescut acasă la ai mei de la un an, când am revenit pentru Jocurile Olimpice, deci ştie ce sunt tradiţiile de Crăciun. Acum, de când e student, îmi spune că abia aşteaptă să meargă la bunica. Nu are cum să uite aceste obiceiuri. Are dragostea asta de a merge la ţară. De gătit, gătesc toate cele de Crăciun, şi la noi e ca la oricare alt român. Nu facem notă discordantă. E o relaxare după un an greu de muncă, e extraordinar", a spus Lipă.

FOTO: Facebook Elisabeta Lipă
FOTO: Facebook Elisabeta Lipă

Fostul fotbalist Adrian Mutu este, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai mult cu gândul la viitorul copil şi la activităţile sportive, care să-l menţină în formă: "Păstrez toate tradiţiile de sărbători, cum face fiecare om, împodobesc bradul, stau cu familia de Crăciun. Şi fizic mă pregătesc alergând la sală. Mai am până să devin din nou tată, sunt pregătit. Să treacă sărbătorile şi mai e până la naştere".

FOTO: Facebook Adrian Mutu
FOTO: Facebook Adrian Mutu

Legendă a tenisului mondial, Ilie Năstase, primul număr 1 în clasamentul ATP, este un împătimit al gastronomiei româneşti, de care s-au ataşat şi străinii stabiliţi aici.

"De Crăciun mă întâlnesc cu familia, cu copiii, dar acum sunt plecaţi în Statele Unite. Le fac cadouri, dar acum trebuie să le dau când se întorc dacă nu sunt aici. De bucătărie se ocupă soţia mea, a tăiat porcul, s-a ocupat de toate cele. Aveam obiceiul ăsta cu părinţii mei demult. Dar prefer să mănânc bucate româneşti, cred că şi mulţi străini care au venit aici preferă bucătăria românească", a spus Năstase pentru News.ro.

Fostul internaţional Gabi Balint petrece Crăciunul în Ardeal, dar când revine în Bucureşti are grijă să facă mişcare pentru a da jos kilogramele în plus: "Eu păstrez toate tradiţiile de Crăciun, mai ales în Ardeal, că eu aici fac mereu Crăciunul. Tot, cu tăiat porc, tranşat. Dar nu mă implic, că nu pot să văd. Mă implic însă la mâncarea lui. Se şi vede că sunt un pasionat, sarmale, cârnaţi, slăninuţă, tot. Se depune, la mine s-a depus oricum, dar după sărbători încercăm să mai facem ceva mişcare, să dăm jos".

Un norocos în privinţa acestei sărbători este fostul campion olimpic la kaiac Ivan Patzaichin, care sărbătoreşte Crăciunul de două ori, pe rit nou şi pe rit vechi, conform tradiţiei ruşilor lipoveni.

"Eu păstrez tradiţia de Crăciun şi pe rit nou şi pe vechi. Eu fac două ori Crăciunul şi Revelionul. Sunt bogat din punctul ăsta de vedere. La noi, la ruşii lipoveni, se păstrează tradiţiile şi de pe rit vechi. Nu sunt diferite, se sărbătoreşte la fel, e doar diferenţă de dată, de două săptămâni. În ultima vreme nu m-am mai implicat în tăierea porcului că nu am mai avut timp, dar ceea ce e legat de peşte, mă ocup personal. Sunt expert în domeniul ăsta", a afirmat Patzaichin.

FOTO: facebook.com
FOTO: facebook.com

Fostul preşedinte al Ligii Profesiniste de fotbal, Dumitru Dragomir, nu ţine nicio dietă şi spune că prepară singur bucatele de Crăciun: "Eu păstrez toate tradiţiile vechi, primesc colindători, am tăiat porcul, fac cadouri la nepoţi, am împodobit bradul cu ei. Iar de mâncat mănânc de toate, ce dietă, din astea? Nu ţin nicio dietă. Am făcut cârnaţi, tobă, şuncă, de toate. Dar am făcut din aia ţinută la usturoi, trasă la fum după aia, ca lumea, frumos, tradiţional".

Fostul jucător dinamovist Marius Niculae spune că primeşte colindători, dar nu acceptă colinda cu "Steaua sus răsare", din cauza rivalităţii din campionat. "De Crăciun sunt vizitele la părinţi, la prieteni, cadourile, mâncarea tradiţională, colindele şi aşa mai departe. Dar precizez că nu primesc cu Steaua, doar cu Dinamo. La tăiatul porcului mă duc doar la final, la pomana porcului", a spus amuzat Niculae.

Luptătorul Cătălin Moroşanu se declară "milos", acesta fiind motivul pentru care nu vrea să se implice în sacrificarea animalului. "Eu păstrez toate obiceiurile, primesc colindători, împodobesc bradul, cumpăr cadouri. Iar de mâncat, de toate, răcituri, sarmale, stilul românului de Crăciun. Cum îşi petrec românii Crăciunul aşa îl petrec şi eu. Nu prea mă implic în tăierea porcului, pentru că sincer îmi e cam milă de porc. După ce l-au tăiat, e frumos, să mănânc şorici. Îmi place. Dar nu să fac poză pe porc. E o senzaţie destul de urâtă sacrificarea porcului, nu prea îmi place".

FOTO: Facebook Cătălin Moroşanu
FOTO: Facebook Cătălin Moroşanu

Antrenorul echipei Dinamo, Ioan Andone, va petrece pentru prima oară Crăciunul în Bucureşti şi este curios dacă în Capitală se păstrează tradiţiile la fel ca în Ardeal.

"De plimbat cu colinda nu merg, dar de primit colindători îmi place. Acum va fi prima oară când fac Crăciunul în Bucureşti, deşi stau din 1983 aici. Toate sărbătorile de Crăciun le-am petrecut la Hunedoara. Mie îmi place să stau să-mi curăţ porcul, să mănânc şorici. Nu mă mai întreba de sarmale şi de celelalte. Eu am fost învăţat de mic să păstrez tradiţiile de Crăciun. E altfel în Ardeal, dar sunt curios şi cum va fi în Bucureşti, poate ajung să merg cu colinda pe stradă", a spus amuzat antrenorul dinamovist.

Gimnastul Marian Drăgulescu vrea să scape de zilele în care nu face altceva decât să mănânce şi a organizat din timp o excursie la Budapesta de Crăciun.

"Dintre tradiţii păstrez împodobirea bradului şi cadourile. Nu mă implic în tăierea porcului în niciun fel, eu sunt născut şi crescut în Bucureşti, nici o găină nu pot să tai. Şi nici nu pot să asist la tăierea porcului. Şi nici de mâncat nu prea mai mănânc. De câţiva ani încoace evit să mai stau acasă pe 24 şi 25 decembrie, când nu faci altceva decât să stau în fund la masă şi să mănânc întruna. Şi anul trecut şi anul ăsta plecăm într-o călătorie. Anul ăsta plecăm în Budapesta şi ne plimbăm foarte mult, la pas. E mai bine pentru sănătate. Am zis gata cu atâta mâncare, sarmale, şorici şi altele. Trebuie să schimb ceva. Aşa că mă văd cu familia înainte de Crăciun, ne dăm cadourile şi apoi plecăm", a povestit gimnastul.

Fostul atacant rapidist Daniel Pancu a ales şi el Bucureştiul pentru prima dată pentru a petrece Crăciunul: "Anul acesta am decis pentru prima oară în viaţă am decis să petrec Crăciunul în Bucureşti, să văd şi eu dacă mai există colindători, care mai sunt tradiţiile. Până acum l-am făcut la Iaşi, în Moldova, alături de părinţi, şi ştiu care sunt tradiţii acolo. Încă se mai păstrează. Anul ăsta sunt curios să văd ce se întâmplă în Bucureşti". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.