Sancţiunile sportive impuse Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei trebuie să rămână în vigoare şi în 2023, a afirmat, vineri, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), Thomas Bach, informează lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bach a mai spus că sportivii ucraineni au parte de întreaga solidaritate a Mişcării Olimpice şi că CIO doreşte să vadă o echipă ucraineană puternică la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Rusia a invadat Ucraina de pe teritoriul său şi de pe cel al Belarusului pe 24 februarie, la trei zile după ceremonia de încheiere a Jocurilor de iarnă de la Beijing 2022, încălcând armistiţiul olimpic (care se întinde cu o săptămână înainte de începerea Jocurilor Olimpice până la o săptămână după sfârşitul Jocurilor Paralimpice).

CIO a sancţionat Moscova şi Minsk: niciun eveniment sportiv internaţional nu este organizat sau susţinut în Rusia sau Belarus şi niciun simbol naţional al acestor ţări nu este afişat în timpul unui eveniment sportiv.

„Aceste sancţiuni împotriva statelor şi guvernelor din Rusia şi Belarus trebuie şi vor rămâne în vigoare”, a spus Bach, într-un mesaj de Anul Nou.

„Oferim sprijinul şi toată solidaritatea noastră sportivilor şi membrilor comunităţii olimpice ucrainene de pretutindeni”, a continuat el.

„În acest nou an, sportivii ucraineni pot conta pe angajamentul deplin al CIO şi al întregii Mişcări Olimpice faţă de această solidaritate. Vrem să vedem o echipă puternică din (...) Ucraina la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Milano Cortina din 2026”, a spus Bach.

La mijlocul lunii decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca sportivii ruşi să fie plasaţi în „izolare completă” şi să nu poată reveni la Jocurile Olimpice din 2024.

Zelenski i-a arătat lui Bach opoziţia sa fermă faţă de poziţia adoptată de Comitetul Olimpic şi Paralimpic American, care a spus că este în favoarea participării sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris, cu condiţia ca aceştia să nu poarte culorile ţărilor lor.

Şeful statului ucrainean i-a mai spus lui Bach că este dezamăgit de prezenţa preşedintelui Comitetului Olimpic Rus la summitul CIO din 9 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.