Cazul atletei sud-africane Caster Semenya, căreia TAS i-a respins apelul împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, este “extrem de complicat şi delicat”, a declarat, luni, la Brisbane, preşedintele CIO, Thomas Bach, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIO a decis să creeze un grup de experţi din care vor face parte directorul medical al forului internaţional, Richard Budgett, un reprezentant al IAAF şi “experţi în ştiinţe, în etică, precum şi reprezentanţi ai sportivilor şi ai federaţiilor”, a precizat Bach. Experţii vor analiza “această problemă extrem de complicată şi delicată”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya şi de Federaţia Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-şi reducă nivelul de testosteron şi să-l menţină apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional. TAS i-a cerut totuşi federaţiei de atletism să facă modificări în regulamentul care intră în vigoare la 8 mai.

“Este un caz care trebuie să fie luat în considerare cu federaţiile internaţionale, regulile lor sunt vizate, regulile lor tehnice. Nu am nicio idee când îşi va prezenta concluziile acest grup de lucru. Din când în când, între experţii din lumea medicală, aproape la fel ca în lumea avocaţilor, sunt discuţii foarte dure şi de aceea nu ştiu când îşi va încheia analiza acest grup”, a afirmat Thomas Bach.

Federaţia Internaţională de Atletism, IAAF, a anunţat, în urmă cu un an, o clasificare separată a atleţilor, pe baza Diferenţei de Dezvoltare Sexuală (DDS), care presupune că sportivele cu nivel natural de hormoni ridicat, cum este şi Semenya, să urmeze un tratament de diminuare, reducându-şi nivelul de testosteron şi menţinându-l apoi pentru a putea să concureze pe plan internaţional.

Sportivele DDS trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o perioadă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice.

Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.