Federaţia Australiană de Tenis (Tennis Australia) a dat publicităţii, marţi, un comunicat, în care face precizări cu privire la participarea sârbului Novak Djokovici la Australian Open. Forul a arătat că liderul ATP a solicitat o scutire medicală, care i-a fost acordată în urma unui proces riguros de analiză a motivelor invocate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Novak Djokovici va concura la Australian Open şi este în drum spre Australia. Djokovici a solicitat o scutire medicală, care i-a fost acordată în urma unui proces riguros şi în care au fost implicate două grupuri independente de experţi medicali. Unul dintre acestea a fost Comitetul Independent de Examinare a Excepţiilor Medicale, numit de Departamentul de Sănătate al statului Victoria. Ei au evaluat toate cererile pentru a vedea dacă îndeplinesc liniile directoare ale Grupului australian de Consultanţă Tehnică pentru Imunizare (ATAGI)", a precizat TA.

Forul australian a prezentat şi procesul de prelucrare a cererilor pentru scutiri medicale: "Protocoalele de vaccinare împotriva Covid-19 pentru Australian Open, inclusiv procesul pentru jucătorii care solicită scutiri medicale, au fost întocmite de Departamentul de Sănătate al statului Victoria şi de Tenis Australia. În cadrul unui proces independent, cererile pentru o excepţie medicală au fost examinate mai întâi de un grup de experţi format din medici din domeniile imunologie, boli infecţioase şi medicină generală. Aplicaţiile care îndeplineau criteriile naţionale stabilite de Grupul de Consultanţă Tehnică pentru Imunizare (ATAGI) au fost apoi supuse unei a doua analize, efectuată de un grup de experţi medicali desemnat de guvern, Comitetul Independent de Examinare a Excepţiilor Medicale. Aplicaţiile au fost analizate şi aprobate doar în conformitate cu ghidurile ATAGI. Procesul a inclus prelucrarea informaţiilor personale pentru a asigura confidenţialitatea tuturor solicitanţilor. Procesul de evaluare independentă în mai mulţi paşi a fost conceput pentru a asigura siguranţa tuturor la Australian Open”.

Djokovici a anunţat, marţi, că a primit, pe baza unei scutiri medicale, permisiunea de a participa la Australian Open (17-30 ianuarie), competiţie la care este deţinătorul trofeului.

"La mulţi ani, tuturor! Vă doresc tuturor sănătate, iubire şi fericire în fiecare moment şi să simţiţi dragoste şi respect faţă de toate fiinţele de pe această planetă minunată. Am petrecut un timp fantastic cu cei dragi în pauza dintre sezoane şi astăzi mă îndrept spre Australia cu o excepţie medicală", a scris el, pe Instagram, alături de o fotografie care îl arăta pe un aeroport.

Novak Djokovici a refuzat să spună dacă s-a vaccinat împotriva coronavirusului, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la participarea sa la Australian Open, turneu pe care l-a câştigat de nouă ori.

Autorităţile australiene cer ca sportivii care intră în Australia să fie vaccinaţi cu schemă completă, să fi trecut prin boală în ultimele şase luni sau să solicite şi să primească o scutire medicală, aceasta din urmă fiind destul de greu de obţinut.

Printre motivele excepţiilor medicale se numără un "eveniment advers grav atribuit unei prime doze de vaccin aprobat". Un eveniment este considerat grav dacă a dus la spitalizare sau a dus la o invaliditate/incapacitate semnificativă.

La categoria "scutiţi" de vaccinare intră şi cei care au fost infectaţi cu virsul Sars-CoV-2 după 31 iulie 2021. Scutirea medicală trebuia solicitată până la 10 decembrie 2021, cel târziu.

Excepţia medicală acordată lui Djokovici pare controversată, în condiţiile în care, din ce se cunoaşte, el nu s-ar încadra în niciuna dintre condiţiile de mai sus.

Liderul mondial, în vârstă de 34 de ani, care este la egalitate cu Rafael Nadal şi Roger Federer la numărul de grand slam-uri câştigate, 20, poate deţine singur recordul de astfel de trofee dacă mai triumfă la un "major".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.