Consilierul juridic şef al Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, Florin Talpan, îi cere demisia de onoare preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu, pentru faptul că acesta a permis ca un club neafiliat, FCSB, să aibă aceleaşi drepturi ca un unul afiliat la Federaţia Română de Fotbal. Talpan susţine că, din punct de vedere legal, FCSB, gruparea patronată de Gigi Becali, nu există în Liga I, astfel că meciul cu Dinamo, de duminică, nu trebuia să se dispute, iar următoarele partide din play-off trebuie câştigate la masa verde, cu 3-0, de adversarele formaţiei antrenate de Laurenţiu Reghecampf.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Talpan a reacţionat după ce Răzvan Burleanu a făcut, luni, următoarele afirmaţii, la Sport.ro: "Decizia instanţei este referitoare exclusiv la marcă, nu la palmares. FC FCSB SA este continuatoarea echipei Steaua. De asta avem FCSB în Liga I".

Juristul CSA precizează că FRF funcţionează ilegal, astfel că decizia Comietului Executiv din data de 30 iulie, prin care s-a aprobat schimbarea denumirii FC Steaua în FCSB, este nulă.

"Comitetul Executiv care în data de 30 martie 2017 a validat schimbarea denumirii echipei din FCSB în SC FC FCSB SA este un comitet nelegal constituit, nevalidat de către Tribunalul Bucureşti şi, ca urmare, hotărârea din 30 martie 2017 este nulă de drept. De asemenea, toate hotărârile luate de Comitetul Executiv nevalidat de instanţă sunt nule de drept. Nu înţeleg cum o entitate publică de tipul Federaţiei Române de Fotbal poate funcţiona cu atâtea nereguli şi nimeni să nu ia atitudine. În mod legal, Federaţia Română de Fotbal ar trebui să funcţioneze după statutul validat de Tribunalul Bucureşti în anul 2011, care are 63 de articole. Acest statut nu cuprinde articole prin care o echipă ar putea fi retrogradată. În schimb, Federaţia Română de Fotbal funcţionează ilegal, după bunul plac, după un nou statut, nevalidat de instanţă, neaplicabil din punct de vedere legal decât prin eludarea legii. Acest statut cuprinde 70 de articole, ultimul articol, cu numarul 70, fiind de notorietate, pe baza lui făcându-se în mod ilegal retrogradarea Rapidului", se arată în comunicatul remis, marţi, agenţiei News.ro, de Florin Talpan.

El precizează că FRF nu are un statut legal, un regulament şi un Comitet Executiv validat de instanţă: "Având în vedere faptul că Federaţia Română de Fotbal este recunoscută ca şi entitate de utilitate publică, definită la cap. VI din Legea nr. 26/2000 (M. Of. nr. 39/2000), capitol modificat prin OG nr. 37/2003 (M. Of. nr. 62/2003), vă solicit, domnule Burleanu, să ieşiţi public şi să informaţi miile de suporteri, precum şi cluburile afiliate sau neafiliate la Federaţia Română de Fotbal, cum este posibil să nu aveţi un statut legal, un regulament, un Comitet Executiv validat de instanţă şi cum este posibil să permiteţi ca o echipă neafiliată ca FCSB să joace meciurile organizate în Liga I? Nu puteţi afirma public, domnule Burleanu, că nu sunteţi informat de faptul că SC FCSB SA nu este şi nu a fost niciodată afiliată, fiindcă dacă aţi face o astfel de afirmaţie ar trebui să vă daţi imediat demisia, întrucât nu cunoaşteti care sunt echipele înregistrate şi validate de către Tribunalul Bucureşti în Registrul special Federaţii. Oricum, ar trebui să vă daţi demisia de onoare deoarece aţi permis ca un club neafiliat să aibă aceleaşi drepturi ca un un club afiliat la Federaţia Română de Fotbal".

Talpan îl mai acuză pe Bulreanu de faptul că sfidează deciziile instanţelor de judecată, declarând că FCSB este continuatoarea Stelei, afirmaţie care manipulează suporterii.

"Vă informez, domnule Burleanu, că este interzisă modificarea numelui în timpul campionatului şi orice cerere de acest gen este respinsă ca tardiv formulată (art. 2, alin. 4 din regulamentul Federaţiei Române de Fotbal). Este inadmisibil să nu ştiţi acest lucru. Ca un exemplu, <nu poţi divorţa de o persoană cu care nu eşti în mod legal căsătorit>. Duminică, 2 aprilie 2017, FCSB nu avea dreptul să joace cu Dinamo, deoarece în Liga I sunt permise doar meciurile echipelor afiliate la FRF. În concluzie, prin faptele dumneavoastră, domnule Burleanu, aţi înşelat miile de suporteri, precum şi cluburile afiliate la Federaţia Română de Fotbal, aducându-le prejudicii. FCSB nu există în Liga I din punct de vedere legal. Referitor la afirmaţiile nefondate ale domnului Burleanu, ţin să îl informez că părerea dumnealui nu contează atât timp cât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea de Apel Bucureşti au constatat prin deciziile lor că FCSB nu este continuatoarea Stelei. Precizez acest lucru deoarece domnul Burleanu nu a înţeles nici până la ora actuală, după aproximativ 3 ani de la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că marca Steaua Bucureşti a FCSB a fost anulată şi practic nu a existat şi nu există. De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a interzis FCSB să folosească numele Steaua, Steaua Bucureşti. Cum poate să afirme în mod public preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, şi să sfideze cu bună ştiinţă deciziile instanţelor de judecată, spunând că FCSB este continuatoarea Stelei? Cum poate să sfideze instanţele române şi să se considere mai presus de lege? Domnule Burleanu, ştiţi ce înseamnă nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti? Răspunsul cred că îl ştiţi, deoarece, cu rea credinţă, eludând legea, vă permiteţi dintr-o pozitie de management a unei entităţi considerate de interes public să manipulaţi suporterii care nu au cunoştinţe juridice. Asta nu înseamnă că noi nu cunoaştem legea şi că putem fi manipulaţi", afirmă juristul CSA.

Florin Talpan cere Ministerului Tineretului şi Sportului să efectueze un contrul la Federaţia Română de Fotbal, prin care să fie verficate situaţia afilierilor, cheltuirea banilor proveniţi de la UEFA şi FIFA şi respectarea legislaţiei. 

"Rog organele abilitate şi în special Ministerul Tineretului şi Sportului, ca for ierarhic superior, să întreprindă urgent demersuri în vederea efectuării unui control asupra activităţii desfăşurate de Federaţia Română de Fotbal şi să aplice măsurile legale, aşa cum s-a făcut şi în cazul Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti. Am convingerea că noua conducere a Ministerului Tineretului şi Sportului va întreprinde măsurile care se impun pentru ca fotbalul să fie adus la nivelul performanţelor de altădată, prin instituirea unui climat de legalitate şi profesionalism. Fotbalul a fost şi este zguduit de foarte multe dosare penale şi de condamnări penale. Consider că organele abilitate ar trebui să intre şi la Federaţia Română de Fotbal pentru a vedea cum stau lucrurile din punct de vedere legal în privinţa afilierilor, a cheltuirii banilor primiţi de la forurile internaţionale, respectarea legislaţiei în domeniu. Ar trebui ca FIFA şi UEFA să se autosesizeze şi să facă o verificare asupra activităţii fotbalistice desfăşurate de Federaţia Română de Fotbal.  Ar fi bine ca organele abilitate ale statului să se autosesizeze având în vedere impactul pe care îl au şi l-ar putea avea afirmaţiile preşedintelui unei entităţi considerate de utilitate publică, precum Federaţia Română de Fotbal. Referitor la afirmaţiile privind faptul că domnul Burleanu a anunţat UEFA că FCSB este continuatoarea Stelei, aduc la cunoştinţa opiniei publice faptul că, potrivit deciziilor instanţelor, FCSB nu este continuatorul Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, întrucât Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti a fost înfiinţat în anul 1947 şi funcţionează şi în prezent. Referitor la declaraţiile domnului Burleanu, în sensul că palmaresul ar aparţine FCSB, ţin să precizez faptul că palmaresul aparţine Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti acesta neputând fi înstrăinat", a menţionat Talpan.

În încheiere, Florin Talpan îi solicită lui Burleanu să îi pună la dispoziţie dovezile care au stat la baza afirmaţiilor că plamaresul aparţine FCSB şi nu CSA Steaua: "Solicit preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal să îmi pună la dispoziţie dovezile care au stat la baza afirmaţiilor acestuia, cum că palmaresul ar aparţine FCSB si nu Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti. Cum vă permiteţi, domnule Burleanu, să induceţi în eroare suporterii? În concluzie, această echipă FCSB trebuie să evolueze în Liga a V-a, iar echipele împotriva cărora mai are de jucat în play-off în acest sezon ar trebui să câştige la <masa verde> cu 3-0."

În data de 21 decembrie 2016, în litigiul cu Clubul Sportiv al Armatei, Curtea de Apel Bucureşti i-a interzis omului de afaceri Gigi Becali să mai folosească numele "Steaua" şi "Steaua Bucureşti" în denumirea societăţii comerciale care administrează clubul de fotbal, SC Fotbal Steaua Bucureşti SA, şi în cea a echipei FC Steaua, înscrisă la asociaţiile şi federaţiile sportive (FRF şi LPF).

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunţat, joi, că membriii Comietului Executiv al federaţiei au acceptat solicitarea FC Steaua de schimbare a denumirii echipei în Fotbal Club FCSB SA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.