Grand Chess Tour, unul dintre cel mai importante circuite internaţionale de şah şi-a anunţat line-up-ul de anul acesta. La etapa din România - Superbet Chess Classic Romania - care va avea loc între 24 iunie şi 6 iulie - vor participa şi marii maeştri Ian Nepomniachtchi, Fabiano Caruana sau Alireza Firouzja.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru ediţia de anul acesta, nouă dintre cei mai buni şahişti ai lumii au fost invitaţi să participe la toate cele cinci etape ale circuitului - trei dintre ei s-au calificat în virtutea faptului că s-au plasat pe primele trei locuri în ediţia din 2022. Ceilalţi şase au fost invitaţi pe baza mai multor criterii - poziţia în clasamentele URS şi FIDE, spiritul de luptă şi fair play-ul.

Toţi cei nouă vor juca în toate cele cinci etape ale circuitului. Wildcard-urile pentru ceilalţi jucători care vor participa la cele trei etape de rapid and blitz vor fi anunţate în momentul în care vor fi decise.

Cei nouă jucători sunt: Fabiano Caruana (SUA), Maxime Vachier-Lagrave (Franţa), Wesley So (SUA), Gukesh Dommaraju (India), Ian Nepomniachtchi, Alireza Firouzja (Franţa), Anish Giri (Olanda), Rameshbabu Praggnanandhaa (India) şi Nodirbek Abdusattorov (Uzbekistan).

„Suntem mândri că putem veni în faţa publicului cu cea de-a noua ediţie a acestui circuit anual de şah. Am reunit cei mai buni jucători de şah din întreaga lume, astfel că turneul va evidenţia atât experienţa campionilor renumiţi, cât şi a noii generaţii ajunsă pe prima scenă mondială a şahului”, a declarat Michael Khodarkovsky, director executiv al GCT.

Calendarul întregii competiţii în ediţia de anul acesta:

Superbet Rapid & Blitz Poland      6 - 13 Mai    Varşovia, Polonia

Superbet Chess Classic Romania    24 iunie - 6 iulie     Bucureşti, Romania

Super United Rapid & Blitz Croatia    8 - 15 iulie     Zagreb, Croaţia

Saint Louis Rapid & Blitz    10 -  17 august     Saint Louis, SUA

Sinquefield Cup    17 - 31 august     Saint Louis, SUA

Premiile întregului circuit au crescut în 2024 la 1,5 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru cele de şah rapid & blitz.

Ediţia de anul acesta va avea un fond de premii bonus mărit de la 175.000 de dolari, cât a fost anul trecut, la 275.000 de dolari. Întregul efort este susţinut de principalii sponsori - Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit, care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Din 2022, Fundaţia Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului - Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

“Începând din 2019, Fundaţia Superbet a susţinut Grand Chess Tour şi a investit activ în dezvoltarea jucătorilor talentaţi de şah la nivel naţional şi internaţional. Cu bucurie, anunţăm sprijinul nostru continuu pentru acest circuit, care asigură an de an prezenţa elitei şahistice mondiale la Bucureşti Varşovia şi Zagreb şi în 2024. Acest angajament ferm faţă de şah reflectă convingerea pe care o avem că şahul are capacitatea de a cultiva abilităţi critice, de a promova diversitatea, incluzând oameni de toate vârstele şi indiferent de background", a declarat Augusta Dragic, Preşedinta Fundaţiei Superbet.

Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România. Formatul final, alături de lista completă a jucătorilor din turneu şi a wildcard-urilor vor fi anunţate în curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.