Sir Kenny Dalglish, legendar fotbalist şi manager al echipei Liverpool şi al naţionalei Scoţiei, va fi distins cu premiul pentru întreaga carieră la gala BBC Sports Personality of the Year.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vârstă de 72 de ani, a câştigat opt titluri de campion şi trei Cupe Europene ca jucător şi manager la Anfield, după ce s-a alăturat clubului de la Celtic în 1977.

Dalglish, care a condus-o şi pe Blackburn la titlu, este cel mai selecţionat fotbalist din Scoţia şi are şi recordul de goluri marcate.

"Primirea premiului pentru întreaga carieră este cu adevărat o onoare", a declarat el.

"Întotdeauna am crezut în importanţa succesului echipei şi nu aş fi ajuns unde sunt astăzi fără toţi jucătorii cu care am jucat, fără oamenii pentru care am lucrat şi fără suporterii care m-au susţinut, aşa că acest premiu este pentru ei", a mai spus el.

Născut la Glasgow, Dalglish şi-a început cariera la Celtic, unde a câştigat patru titluri de campion al Scoţiei, înainte ca Liverpool să plătească o taxă de transfer record de 440.000 de lire sterline.

În primul său sezon la clubul din Merseyside a marcat 31 de goluri, inclusiv unicul gol din finala Cupei Europene din 1978 împotriva lui Bruges, pe Wembley. Avea să câştige alte două Cupe Europene şi cinci titluri de campion înainte de a deveni jucător-manager la vârsta de 35 de ani, în mai 1985.

"Să trec de la vestiar la biroul de manager nu a fost întotdeauna cel mai confortabil, dar am avut un sprijin fantastic din partea seniorilor de la Liverpool", a declarat Dalglish.

Dalglish a foarte foarte bun în acest rol, iar Liverpool a obţinut prima sa dublă în campionat şi cupă în 1986 şi alte două titluri de campion înainte de a-şi anunţa demisia şocantă în februarie 1991.

Dalglish a fost managerul clubului în momentul dezastrului de la Hillsborough din 1989. Nouăzeci şi şapte de fani ai lui Liverpool au murit în urma prăbuşirii unei tribune, în timpul semifinalei Cupei Angliei împotriva lui Nottingham Forest, pe stadionul Hillsborough.

Scoţianul s-a asigurat că clubul a fost reprezentat la funeraliile fanilor şi, împreună cu soţia sa Marina, a ajutat la sprijinirea familiilor îndurerate.

Într-un film biografic despre viaţa lui Dalglish, Marina şi fiica lor, Kelly, au vorbit despre impactul dezastrului de la Hillsborough asupra sa şi despre cum a dus în cele din urmă la demisia sa.

După ce a plecat de la Liverpool, unde şi-a încheiat cariera de jucător cu 515 meciuri şi 172 de goluri, Dalglish a preluat conducerea clubului Blackburn Rovers şi a condus clubul la titlul de primă ligă în 1995.

Au urmat scurte perioade la Newcastle United şi la Celtic şi, după o pauză de 11 ani, a revenit la Liverpool în 2011 pentru a conduce echipa la câştigarea Cupei Ligii - primul trofeu al clubului în şase ani. A fost demis trei luni mai târziu, după o clasare pe locul opt în Premier League.

La  Liverpool, el este cunoscut sub numele de "King Kenny".

Pe plan internaţional, Dalglish a jucat de 102 ori pentru Scoţia, marcând 30 de goluri.

Alte legende ale fotbalului, Sir Alex Ferguson, George Best, Sir Bobby Charlton şi Pele, au primit anterior premiul pentru întreaga carieră.

În 2022, premiul a fost câştigat de sprinterul jamaican Usain Bolt, de opt ori medaliat cu aur la Jocurile Olimpice.

BBC Sports Personality of the Year are loc marţi, 19 decembrie, la MediaCityUK din Salford.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.