Rusul Ian Nepomniachtchi a câştigat un prim meci împotriva chinezului Ding Liren, în al doilea duel din cadrul întâlnirii pentru titlul mondial de şah de la Astana, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nepomniachtchi a obţinut acest succes în contextul în care adversarul său avea piesele albe, ceea ce i-a permis să facă prima mutare. Dar rusul este încă departe de titlul mondial, din moment ce campionatul mondial se desfăşoară după sistemul cel mai bun din 14 partide.

În prima partidă de duminică s-a înregistrat remiză.

De zece ani, coroana mondială este monopolizată de norvegianul Magnus Carlsen, care l-a învins pe Nepomniachtchi în decembrie 2021 dar care a decis în iulie 2022 să renunţe la apărarea titlului.

Ian Nepomniachtchi, 32 de ani, şi Ding Liren, 30 de ani, deţin primele locuri din lume după Carlsen şi s-au calificat terminând pe primele două locuri la turneul Candidaţilor în urmă cu un an, unde au participat cei mai buni opt jucători din lume.

Marele maestru chinez este primul reprezentant al ţării sale care participă la un campionat mondial. După o zi de odihnă de marţi, miercuri se reia campionatul mondial cu meciul numărul 3, pe care Nepomniachtchi îl va începe cu piesele albe.

Magnus Carlsen, Ian Nepomniachtchi şi Ding Liren vor participa la Grand Chess Tour, unul dintre cele mai puternice turnee internaţionale de şah în cinci etape, fondat de Garry Kasparov. Mai exact, Liren şi Nepomniachtchi vor ajunge chiar la Bucureşti - doar că unul va fi şi proaspăt campion mondial -, unde are loc prima etapă a turneului, Superbet chess Classic Romania. Carlsen va participa în doar două din cele cinci etape. În galonata companie se vor afla şi patru reprezentanţi ai României - Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Kirill Shevchenko şi Richard Rapport.

Competiţia de la Bucureşti va avea loc la începutul lunii mai.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.