Rui Pinto, autorul "Football Leaks", va fi judecat miercuri la Paris pentru că a descărcat ataşamente şi informaţii conţinute în e-mailuri ale unor directori ai clubului de fotbal Paris Saint-Germain, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, el va fi judecat în faţa instanţei penale în cadrul unei audieri în care va trebui să pledeze vinovat (CRPC), un fel de pledoarie de vinovăţie în stil francez.

Mai exact, el este acuzat că, între 2015 şi 2019, în Franţa, Portugalia şi Ungaria, a accesat în mod fraudulos mailurile directorului financiar al PSG, ale directorului general adjunct şi ale unui asistent al conducerii generale, potrivit unei surse apropiate dosarului.

De asemenea, el este acuzat că a extras fraudulos date.

"Nimeni nu poate nega faptul că Rui Pinto este un denunţător excepţional", a declarat pentru AFP avocatul său William Bourdon.

"El a făcut posibilă dezvăluirea unor fapte care contravin grav interesului public şi deschiderea unor anchete în mai multe ţări europene. Această contribuţie a fost recunoscută, inclusiv de către instanţele portugheze, în timp ce el continuă să fie persecutat de huliganii din fotbal.", a spus acesta.

Avocatul PSG, Antoine Maisonneuve, a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat.

Scurgerile de informaţii au dus la deschiderea unei anchete preliminare împotriva PSG: la Paris: clubul a fost acuzat că a inclus criterii etnice în formularele sale de evaluare a tinerilor jucători între 2013 şi 2018. Ancheta a fost închisă în august 2022 "din cauza lipsei unei infracţiuni suficient de grave". Cu toate acestea, o plângere a părţii civile depusă în februarie ar putea relansa investigaţiile.

Transmisă unui consorţiu de medii de investigaţie europene, informaţiile rezultate din Football Leaks au făcut lumină asupra unor practici dubioase care implică jucători vedetă, cluburi şi agenţi, care au făcut ulterior obiectul unor reevaluări fiscale şi anchete judiciare în mai multe ţări.

Rui Pinto s-a aflat, de asemenea, în spatele Luanda Leaks, o investigaţie publicată în ianuarie 2020 care o acuză pe femeia de afaceri Isabel dos Santos, fiica fostului preşedinte angolez Jose Eduardo dos Santos, de acumularea frauduloasă a unei averi uriaşe în timpul domniei tatălui său.

În septembrie, justiţia portugheză la condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.