Într-o finală fără precedent, desfăşurată în Australia în această vară, Spania a fost încoronată campioană mondială pentru prima dată în istoria sa, învingând campioana europeană în exerciţiu, Anglia (1-0), într-un meci marcat de scandalul sărutului forţat al lui Luis Rubiales.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A fost nevoie de doar trei ediţii (2015, 2019, 2023) pentru ca La Roja să ajungă în vârful  lumii în faţa a 75.000 de spectatori pe stadionul din Sydney , informează AFP..

Zdruncinată înainte de Cupa Mondială de probleme extra-sportive între jucătoare şi federaţie şi mai ales de probleme cu selecţionerul Jorge Vilda, ibericile au învins favorita Anglia şi au devenit campioane mondiale pentru prima dată în istoria lor.

Înainte ca scandalul sărutului forţat al fostului preşedinte al federaţiei spaniole Luis Rubiales asupra jucătoarei Jennifer Hermoso să le strice titlul istoric.

La 20 august, la câteva minute după ce La Roja câştigase titlul mondial feminin la Sydney, şeful fotbalului spaniol, în vârstă de 46 de ani, a sărutat-o pe gură pe atacantă, provocând indignare în Spania şi în întreaga lume.

În timp ce Jenni Hermoso a denunţat actul ca fiind "sexist, nepotrivit şi fără niciun consimţământ" din partea ei, Luis Rubiales a insistat mult timp că a fost doar "un mic sărut consensual".

Deşi iniţial nu a vrut să demisioneze, presiunea publică şi chiar politică şi-a spus cuvântul, iar la 10 septembrie a părăsit postul.

El este acuzat şi de agresiune sexuală de justiţia spaniolă şi a fost suspendat timp de trei ani din toate activităţile legate de fotbal de către FIFA.

Şi selecţionerul Jorge Vilda a plecat din funcţie, iar, după ce iniţial au refuzat să mai joace pentru naţională, jucătoarele, în frunte cu Jenni Hermoso şi Alexia Putellas, au revenit la echipă, cerând o schimbare din temelii a sistemului fotbalului feminin spaniol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.