Liderul grupării de gherilă ELN din Columbia a recunoscut sâmbătă că gruparea a făcut o "greşeală" atunci când l-a răpit săptămâna trecută pe tatăl fotbalistului Luis Diaz de la Liverpool şi a promis că va face eforturi pentru eliberarea acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Reţinerea tatălui lui Luis Diaz de către Frontul de Război Nordic (o unitate a grupării) a fost o greşeală", a scris Antonio Garcia, comandantul ELN (Armata de Eliberare Naţională), pe canalul său Telegram.

"Lucho este un simbol al Columbiei, asta este ceea ce credem despre el în ELN", a adăugat el, folosind porecla lui Diaz, 26 de ani, care a jucat 11 meciuri în acest sezon pentru Liverpool şi a marcat trei goluri.

Luis Manuel Diaz şi soţia sa, Cilenis Marulanda, care a fost eliberată între timp, au fost răpiţi la 28 octombrie de la o benzinărie din Barrancas, oraşul natal al familiei, în apropiere de graniţa de nord-est cu Venezuela, de către bărbaţi înarmaţi pe motociclete.

Potrivit armatei, peste 250 de soldaţi îl caută "pe cale aeriană şi terestră" pe tatăl internaţionalului columbian în regiunea vecină Serrania del Perija, unde jurnaliştii AFP au observat baraje rutiere.

Miercuri, negociatorii de pace ai ELN (Armata de Eliberare Naţională) au recunoscut în faţa omologilor lor guvernamentali că membrii gherilei îl reţin pe tatăl lui Diaz.

Într-un mesaj postat sâmbătă pe Telegram, Garcia a declarat că comandamentul central al ELN supraveghea eforturile de eliberare a tatălui fotbalistului şi că a cerut unităţilor sale să coopereze.

"Sperăm că situaţia operaţională de pe teren poate fi rezolvată, acestea sunt directivele pe care comandanţii trebuie să le urmeze pentru a grăbi eliberarea", a spus el.

Presa locală a publicat o declaraţie care pretindea că provine de la Frontul de Război din Nord, în care rebelii explicau că l-au răpit pe tatăl lui Diaz pentru răscumpărare, fără să-şi dea seama că este vorba despre tatăl starului fotbalului. Această declaraţie nu a putut fi verificată în mod independent.

Incidentul a ameninţat să afecteze negocierile de pace dintre grupul rebel şi preşedintele de stânga Gustavo Petro, care au loc în cadrul unei încetări a focului de şase luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.