Procesul avertizorului din spatele dezvăluirilor „Football Leaks”, un portughez în vârstă de 34 de ani acuzat de piraterie informatică şi tentativă de extorcare, s-a încheiat luni la Lisabona, iar instanţa va anunţa decizia la 28 aprilie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt pe deplin conştient că am comis ilegalităţi”, a declarat inculpatul Rui Pinto, vorbind în faţa judecătorilor la finalul unui proces deschis în urmă cu mai bine de doi ani.

Documentele dezvăluite de „Football Leaks” începând cu finalul anului 2015 au scos la iveală practici îndoielnice în afacerile fotbalului care implică jucători şi cluburi celebre, ducând la ajustări fiscale şi deschiderea de proceduri judiciare în mai multe ţări europene. Rui Pinto este acuzat de 89 de acte de piraterie informatică, care variază de la încălcarea corespondenţei până la furtul de date pe care ar fi comis-o împotriva clubului Sporting Portugalia, a fondului de investiţii Doyen Sports, a federaţiei portugheze de fotbal, a unei firme importante de avocaţi şi chiar a unor magistraţi publici.

El este judecat şi pentru tentativă de extorcare. Potrivit acuzării, „hackerul” ar fi vrut să-l şantajeze pe şeful Doyen, portughezul Nélio Lucas, cerând între 500.000 şi un milion de euro ca să nu mai publice documente compromiţătoare. „Nu există nicio îndoială că este un avertizor” şi nu „un infractor informatic”, a pledat luni avocatul său Francisco Teixeira da Mota, subliniind că clientul său „nu a câştigat niciodată un ban” cu activitatea sa.

„Nu aveam de gând să pledez pentru achitare, nu ar avea sens. O pedeapsă de închisoare cu suspendare ar fi suficientă”, a spus el, în timp ce clientul său a mărturisit deja că a comis intruziuni informatice şi a regretat comportamentul faţă de Doyen Sports. Procurorul, care nu i-a recunoscut calitatea de avertizor, a cerut condamnarea lui fără a preciza dacă ar trebui să primească o pedeapsă cu închisoarea.

Rui Pinto a petrecut mai mult de un an în detenţie provizorie, după arestarea sa în Ungaria, în ianuarie 2019, înainte de a accepta să coopereze. cu autorităţile în alte cazuri, devenind atât inculpat, cât şi martor protejat.

După ce a făcut primele sale dezvăluiri direct pe internet, Rui Pinto a încredinţat milioane de documente din 2016 unui consorţiu de mass-media europene care a scos la iveală mecanisme de evaziune fiscală, suspiciuni de fraudă şi corupţie care implică mai multe vedete ale fotbalului internaţional.

Portughezul se află şi în spatele „Luanda Leaks”, o anchetă publicată în ianuarie 2020 în care o acuză pe femeia de afaceri angoleză Isabel dos Santos că a acumulat o avere imensă în mod fraudulos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.