O comisie a Congresului american a cerut Departamentului de Justiţie şi FBI să investigheze cazul înotătorilor chinezi care au fost depistaţi pozitiv în 2021, dar nu au fost sancţionaţi, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare datată marţi, Comisia parlamentară privind concurenţa strategică dintre Statele Unite şi Partidul Comunist Chinez a cerut FBI să folosească Legea Rodchenkov pentru a investiga cei 23 de înotători chinezi care au fost depistaţi pozitiv, dar nu au fost sancţionaţi în 2021, un caz care a bulversat Agenţia Mondială Antidoping (WADA).

Legea Rodchenkov, adoptată în decembrie 2020, permite SUA să urmărească penal orice persoană, indiferent de naţionalitate, implicată într-o schemă internaţională de dopaj. "Acest scandal ridică probleme juridice, etice şi competitive serioase şi ar putea constitui o strategie mai amplă de dopaj sponsorizat de stat de către Republica Populară Chineză, menită să concureze în mod neloial la Jocurile Olimpice, aşa cum a făcut deja Rusia", au scris aleşii din Camera Reprezentanţilor John Moolenaar (republican) şi Raja Krishnamoorthi (democrat).

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

În urmă cu aproape o lună, New York Times şi postul german ARD au dezvăluit că 23 de înotători chinezi au fost depistaţi pozitiv la începutul anului 2021 la trimetazidină - care poate îmbunătăţi performanţa - şi nu au fost niciodată sancţionaţi, cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Agenţia americană antidoping USADA a acuzat WADA că a muşamalizat afacerea. "USADA este finanţată de guvernul american, iar acest guvern are în prezent o relaţie rece cu guvernul chinez. Ar putea exista o legătură?", a întrebat fostul preşedinte al WADA, canadianul Richard Pound.

Jumătate din finanţarea WADA provine de la Comitetul Internaţional Olimpic (CIO).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.