Dublu campion olimpic la patinaj viteză, Nils van der Poel, a oferit una dintre medaliile sale de la Jocurile de la Beijing fiicei unui disident suedez-chinez încarcerat, a anunţat, vineri, organizaţia Amnesty International.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patinatorul suedez, care deja criticase regimul comunist la întoarcerea de la Beijing, i-a oferit medalia din proba de 10.000 m Angelei Gui, fiica librarului Gui Minhai, care ispăşeşte o pedeapsă de zece ani de închisoare în China.

Potrivit AFP, acest gest rar de sfidare la adresa autorităţilor chineze a avut loc în cadrul unei mici ceremonii, joi, la Cambridge, în Marea Britanie.

"I-am acceptat medalia în numele tatălui meu. Cred că ar fi mai mult decât onorat dacă ar şti. Îţi mulţumesc, Nils, pentru că ai fost un mare aliat şi prieten”, a scris Angela Gui pe Twitter.

"Guvernul chinez a folosit visele noastre ca pe o armă politică pentru a legitima regimul. Am făcut din asta o problemă personală şi m-am simţit exploatat. Vreau să scadă încălcările drepturilor omului în China şi Gui Minhai să fie eliberat. Cer mult, dar este singurul lucru rezonabil pe care ni-l putem dori”, a declarat patinatorul.

Gui Minhai, cetăţean suedez şi librar din Hong Kong, a fost condamnat, în 2020, de China la 10 ani de închisoare pentru „furnizarea ilegală de informaţii peste hotare”.

Gui a fost închis şi eliberat din închisori chineze de mai multe ori în ultimii cinci ani. El este cunoscut că a publicat cărţi despre vieţile personale ale unor membri ai Partidului Comunist Chinez.

El a fost unul dintre cei cinci care deţineau o mică librărie în Hong Kong. În 2015, toţi cinci au fost daţi dispăruţi în diverse perioade. Între timp, patru au fost eliberaţi, doar Gui a rămas în detenţie.

Cazul lui Gui a fost mediatizat prima dată în 2015, când a dispărut din Thailanda şi a apărut în China. După dispariţia lui, s-a spus că a fost sechestrat de agenţi chinezi. Oficialităţile chineze au spus că Gui şi alţi patru bărbaţi au mers, voluntar, în China. Înainte de dispariţia din 2015, aparent Gui pregătea o carte despre viaţa amoroasă a liderului chinez Xi Jinping.

Librarul a mărturisit că a fost implicat într-un accident fatal în urmă cu mai mult de un deceniu - mărturisire despre care susţinătorii lui spun că a fost forţată. El a fost închis timp de 2 ani şi rearestat la câteva luni după eliberare, în timp ce călătorea spre Beijing împreună cu doi diplomaţi suedezi.

China a dat publicităţii apoi un interviu video cu Gui, în care el acuza Suedia că i-a „senzaţionalizat” cazul.

Grupurile activiste pentru drepturile omului au spus că înregistrarea demonstra că declaraţia a fost forţată.

viewscnt

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.