Preşedintele Confederaţiei Europene de Scrimă, Giorgio Scarso, a anunţat marţi că niciun scrimer rus sau belarus nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris, peste trei luni, deoarece cei eligibili în baza statutului de sportiv individual neutru nu s-au înscris la Turneul European de Calificare Olimpică (OQT), singura lor şansă de a vedea Parisul în această vară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din nefericire, nu există atleţi ruşi sau bieloruşi", a declarat Scarso în cadrul unei videoconferinţe de presă despre TQO european care se desfăşoară de vineri până duminică la Differdange (Luxemburg).

Termenul limită pentru înscrieri a expirat. Motivul absenţei lor nu este cunoscut, nu există nicio declaraţie oficială sau scrisoare care să explice acest lucru.

Rusia şi-a văzut deja anul trecut scrimerii de top respinşi de Federaţia Internaţională de Scrimă (FIE) pentru complicitate cu războiul din Ucraina, iar preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Podzniakov, a ameninţat că va boicota probele olimpice de scrimă de la Paris. Fiica sa, Sofia Podzniakova, campioana olimpică în exerciţiu la sabie la individual şi pe echipe, a fost una dintre scrimerii interzişi.

Deşi alţi ruşi, în special tineri, participaseră la circuitul Cupei Mondiale ca sportivi individuali neutri (AIN), se pare că acest boicot vine ca un ecou al ameninţării făcute pe 11 aprilie de preşedintele Federaţiei ruse de scrimă, Ilgar Mamedov, pentru site-ul de specialitate Sports.ru: "Niciunul dintre scrimerii ruşi nu va merge la aceste Jocuri Olimpice".


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.