Fostul campion australian la înot James Magnussen a declarat că este pregătit să se dopeze pentru a doborî recordul mondial la 50 de metri liber şi a încasa un premiu de un milion de dolari (1,08 milioane de euro), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înotătorul în vârstă de 32 de ani, campion mondial la 100 m liber în 2011 şi 2013, intenţionează să revină pentru a participa la «Enhanced Games» , unde nu vor exista teste antidoping, permiţând efectiv participanţilor să folosească substanţe interzise.

Magnussen, care s-a retras din acest sport din 2018, ar fi primul nume mare care s-ar alătura acestui proiect extrem de controversat, lansat în 2023 de omul de afaceri australian Aron D'Souza, care nu se supune regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping şi ale cărui performanţe nu pot fi omologate.

"Dacă mi-ar fi cerut cineva să fac acest lucru în timpul carierei mele de înotător, răspunsul meu ar fi fost complet diferit de cel de astăzi, deoarece m-am retras din sport de şase ani", a scris el într-un editorial pentru ziarul The Australian, sâmbătă. "Pentru a fi complet transparent, banii joacă un rol important. Un premiu de 1,6 milioane de dolari australieni este greu de ignorat. Sportivii retraşi nu au parte în fiecare zi de astfel de oportunităţi", a precizat el.

Brazilianul Cesar Cielo deţine recordul la 50 de metri liber (20 secunde/ 91 sutimi) din 2009, când l-a stabilit purtând un costum aerodinamic de înaltă tehnologie, care a fost între timp interzis.

Magnussen, al cărui record personal este de 21 secunde, 52 de sutimi, a insistat că nu îşi va asuma niciun risc pentru sănătate. "Vreau să fiu înconjurat de doctorii potriviţi şi de un sprijin medical bun. Vreau să o fac cum trebuie", a explicat el.

«Enhanced Games», a căror dată şi loc de desfăşurare nu au fost încă anunţate, ar trebui să cuprindă cinci categorii principale: atletism, nataţie, gimnastică, forţă şi luptă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.