Ministerul Tineretului şi Sportului a emis un comunicat de presă prin care anunţă majorări salariale începând cu 1 ianuarie 2019, pentru a stinge conflictul de muncă început miercuri de salariaţii din domeniu, dar face precizarea că este vorba doar de “angajaţii din MTS”, care oricum nu participă la greva generală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În contextul protestelor declanşate de Sindicatul Naţional Sport şi Tineret, ministrul tineretului şi sportului, Ioana Bran, a solicitat Curţii de Conturi un audit cu privire la  aplicarea Legii salarizării personalului în minister şi în direcţiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului. De asemenea, salariile angajaţilor din MTS vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019, conform Legii-cadru 153/2017. Creşterile salariale vor continua, astfel încât, până în anul 2022, vor fi eliminate inechităţile. Tot de la 1 ianuarie 2019, vor putea fi acordate sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017”, se arată în comunicatul ministerului.

Conducerea MTS precizează că angajaţii din federaţiile sportive nu sunt angajaţii săi şi nu pot fi în conflict de muncă cu instituţia din strada Vasile Conta: “În legătură cu problemele de încadrare în grila salarială a angajaţilor, MTS nu poate face reîncadrări la nivelul instituţiilor subordonate, neavând temeiul legal pentru aceasta. MTS nu are competenţe de a modifica legile în vigoare. Activitatea sportivă nu va fi deloc afectată de rectificarea bugetară, care vizează în mare parte capitolele cheltuieli de capital şi bunuri şi servicii. Angajaţii federaţiior nu pot fi în conflict de muncă cu MTS pentru că federaţiile sunt entităţi de drept privat iar angajaţii nu sunt salariaţi MTS. Angajaţii federaţiilor pot avea conflict de muncă doar cu conducerea federaţiilor”.

Ministerul precizează însă că activitatea sportivă la loturile naţionale nu este afectată şi cere “angajaţilor” să dea dovadă de înţelepciune.

“De asemenea, din informaţiile preliminarii primite din teritoriu până la această oră, activitatea sportivă, în principal a loturilor naţionale, nu este afectată  într-o măsură care să întrerupă pregătirea sportivilor. Sperăm să avem angajaţi responsabili, care dau dovadă de înţelepciune şi realizează ce ar însemna întreruperea activităţii pentru pregătirea sportivilor de performanţă. Ştim csituaţia angajaţilor nu este uşoară, dar considerăm că s-au  făcut paşi importanţi în ultima vreme şi suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condiţiilor oferite salariaţilor. MTS îşi reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului şi a respectării legislaţiilor în vigoare, de a ameliora şi rezolva problemele de natură salarială ale angajaţilor”, se mai arată în documentul citat.

Salariaţii din unităţile subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului, cluburi sportive municipale, DJTS, Case de Cultură ale Studenţilor, Complexuri Sportive Naţionale au intrat în grevă generală, miercuri dimineaţă, până la soluţionarea problemelor legate de inechităţile salariale comparativ cu restul bugetarilor. Tot miercuri, ar urma să aibă loc prima rundă de negocieri pentur noul contract colectiv de muncă la nivelul grupului de unităţi din Ministerul Tineretului şi Sportului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.