Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) este cel care va lua "o decizie suverană" cu privire la participarea sportivilor ruşi şi belarusi la Jocurile Olimpice, a declarat, marţi, ministrul francez al Sportului, Amélie Oudéa-Castera, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce calificările pentru Jocurile Olimpice din 2024 au început deja la anumite discipline, o Comisie APCE a organizat o audiere publică în vederea elaborării unui raport privind participarea sportivilor ruşi şi belarusi la Jocuri.

În cadrul acestei audieri, Amélie Oudéa-Castera a fost invitată să vorbească în numele ţării gazdă a următoarelor Jocuri Olimpice care vor avea loc la Paris în perioada 26 iulie - 11 august 2024.

Într-un mesaj video, ministrul a asigurat că „Franţa recunoaşte şi respectă autonomia mişcării sportive”. Ea a promis că va „face tot posibilul” pentru ca sportivii ucraineni să performeze bine la Jocurile Olimpice din 2024, în special datorită unui ajutor de un milion de euro.

Acest ajutor va permite „sprijinirea deplină” a taberei de bază pentru pregătirea delegaţiei olimpice ucrainene, a spus ministrul.

Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Andri Cesnokov, invitat şi el să vorbească pe această temă, a cerut Adunării Parlamentare să continue „susţină fără încetare” Ucraina, interzicând sportivilor ruşi şi belarusi să concureze.

Reprezentanţii CIO, printre care Gaby Ahrens, fost scrimă şi preşedinte al Comisiei de Sportivi a Asociaţiei Comitetelor Naţionale Olimpice din Africa (ANOCA), au cerut la rândul lor să nu „condamne sportivii” pentru acţiunile conducătorilor lor.

Comitetul Olimpic Internaţional a recomandat în martie reintegrarea sportivilor ruşi şi belarusi în competiţiile internaţionale, sub drapel neutru şi „cu titlu individual”, cu condiţia ca aceştia să nu sprijine activ războiul din Ucraina. Organizaţia nu a luat încă o decizie cu privire la JO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.