Pelé este mort, dar Pelé este „nemuritor”: mass-media din întreaga lume îl salută pe legendarul brazilian care a murit, joi, la vârsta de 82 de ani, singurul câştigător a trei Cupe Mondiale şi care a oferit „futebolului” ore de glorie şi momente de nobleţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Doliu” pentru „regele nemuritor al fotbalului”, titrează cotidianul brazilian O Globo pe site-ul său, cu imagini ale jucătorului în tricoul naţionalei, unde, zâmbitor, acesta ridică braţul drept, purtat de coechipierul său Jairzinho văzut din spate cu numărul 7.

 

„Pelé a murit, fotbalul îşi pierde regele”, titrează O Estado de S. Paulo. A fost un om care, potrivit Folha de Sao Paulo, „a arătat puterea sportului şi a depăşit limitele faimei”.

Pe site-ul acestui ziar paulist, Juca Kfouri îl laudă pe „cel mai bun jucător din istorie” şi îl citează pe scriitorul Carlos Drummond de Andrade (1902-1987): „Nu este greu să marchezi o mie de goluri ca Pelé: ceea ce este greu este să înscrii un gol ca Pelé”.

Acest jurnalist, care are autoritate în Brazilia, îşi încheie frumosul necrolog astfel: „Nu, nu este adevărat că Pelé a murit. Cel care a murit este Edson” – prenumele lui Edson Arantes do Nascimento, poreclit Pelé.

În Argentina, ţara lui Diego Maradona şi Lionel Messi, care aplică şi ei pentru titlul neoficial de cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, Clarin vede în Pelé „prima mare vedetă a fotbalului”, un „mare între cei mari”, conform lui Luis Vinker.

„Mingea plânge: Pelé a murit”, titrează cotidianul Olé. „Dincolo de rivalitatea care există între Argentina şi Brazilia, nimeni nu se poate îndoi că Pelé a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie, pentru mulţi poate cel mai bun, dincolo de Diego Maradona şi Lionel Messi. Cert este că a marcat o epocă de la debutul său în adolescenţă, atât cu Santos, cât şi cu naţionala Braziliei".

Tot în America Latină, presa mexicană scrie că „Fotbalul este în doliu”. În Ecuador, El Universo de Guayaquil îi spune „la revedere lui Pelé, fotbalistul supranatural”.

În Statele Unite, o ţară mult mai puţin concentrată pe sportul rege, New York Times evocă dispariţia „chipului global a fotbalului”, care „a ajutat la popularizarea acestui sport în Statele Unite”, în timpul trecerii sale la Cosmos New. York (1975-1977).

„Brazilia şi lumea în doliu: a fost un singur Pelé”, recunoaşte Washington Post, pe site-ul căruia jurnalista sportivă Liz Clarke scrie: „L-am poreclit regele fotbalului, dar este cealaltă poreclă a lui Pelé - Pérola Negra, sau Perla Neagră - care evocă cel mai bine inteligenţa rară într-un om mic de statură".

 

Despre tot acest talent extraordinar scrie şi Vincent Duluc  în L'Equipe (22 de pagini speciale Pelé): „În spatele tristeţii se ascunde fericirea de a-l fi văzut jucând, de a-l fi văzut dansând, chiar şi pe imagini vechi, şi de a fi văzut cum a dat un alt sens celui mai universal joc de pe planetă”. Editorialistul cotidianului francez de sport îşi încheie rubrica cu un oftat de „saudade” (dor) gândindu-se la N.10 brazilian şi la Cupa Mondială din 1970, „el a fost cel mai mare, iar ea a fost cea mai frumoasă”.

Cel mai mare? Aceasta este şi opinia ziarului francez Le Monde despre „monarhul absolut al balonului rotund”. „O Rei. Doar regele. Cu toate atributele sale. Coroana lui nu a fost niciodată contestată, nici măcar de Cruyff, Platini, Maradona, Zidane, Messi sau Cristiano Ronaldo”, spune Bruno Lesprit.

În Liberation, Paul Quinio a scris un editorial,intitulat „Mereu primul”, în care arată că îi place să şi-l imagineze pe Pelé completând „o trupă de patru fantastici” cu Diego Maradona, Johan Cruyff şi George Best: „Sunt atât de diferiţi, probabil că nu s-ar fi înţeles aici jos într-un vestiar, dar bucuria, scânteia, tactica, alcoolul, se amestecă acolo unde sunt acum într-o armonie extraterestră, aproape copilărească”.

"Pelé a fost mai bun decât Messi, Maradona şi Ronaldo împreună”, spune Alfred Draxler, editor sportiv al tabloidul german Bild. Die Zeit, tot din Germania, aminteşte că Pelé „a început desculţ pe străzile din Bauru şi a devenit fotbalistul secolului”.

„Am crezut că Messi a fost cel mai bun din toate timpurile, dar acum îmi dau seama că este Pelé”, a scris John Carlin de la The Times din Marea Britanie. Richard Williams, de la The Guardian, păstrează „bucuria” care a emanat de la Pelé: „Primul superstar din lume în fotbal a făcut pe toată lumea să zâmbească, iar jocul lui nu a fost niciodată menit să-şi slăbească adversarii”.

„Pelé va fi întotdeauna asociat cu „joga bonita” – şi nimeni nu l-a jucat mai frumos”, spune Phil McNulty de la BBC, în necrologul său.

„Pelé, perla neagră care a fermecat lumea, nu mai există”, titrează The Times of India. „Legendă absolută”, scriu si ziarele din Marocul.

Ton similar în Spania, unde El Pais celebrează „Pelé, fotbalul mondial în patru litere”. La Vanguardia evocă „ultima mare legendă a fotbalului mondial”, iar Marca evidenţiază pe site-ul său portretul tânărului Pelé cu o coroană pe cap, anii 1940 şi 2022, şi un chenar negru. Cotidianul sportiv are un videoclip „care arată că toate marile acţiuni ale lui Cruyff, Zidane, Messi… Pelé le inventase deja”.

 

O imagine foarte originală in AS cu picioarele lui Pelé, fotografiate de Annie Leibovitz.

 

„Lumea fotbalului îşi pierde Regele”, deplânge La Stampa, în Italia.

Pe site-ul cotidianului din Torino, Matteo Giusti îşi începe articolul cu un citat atribuit scriitorului brazilian Jorge Amado: „Dacă fotbalul nu s-ar fi numit aşa, atunci ar fi trebuit să se numească Pelé”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.