Iranienii au reacţionat cu furie după informaţia potrivit căreia sportivii lor de la JO de iarnă, dar şi cei nord-coreeni, nu vor primi câte un telefon Samsung Galaxy Note 8 "Olympic Edition", precum ceilalţi sportivi prezenţi la Pyeongchang, din cauza embargoului pe care ONU l-a impus celor două ţări, informează BBC. Deşi CIO a clarificat situaţia, anunţând că toţi sportivii vor primi telefoane, iranienii cer boicotarea produselor companiei Samsung.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scandalul a început cu două zile înaintea ceremoniei de deschidere a JO, care a avut loc vineri, când sportivii iranieni au stat la coadă pentru a primi telefoanele Samsung, dar au rămas cu mâna goală. Potrivit şefului Comitetului Olimpic Iranian, explicaţia primită a fost că sancţiunile ONU interzic furnizarea de bunuri de lux Iranului.

Informaţia a produs reacţii vehemente în statul din Orientul Mijlociu. Bahram Ghassemi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat că decizia este "imorală şi împotriva spiritului olimpic". El a adăugat că ambasadorul sud-corean a fost informat că, în cazul în care Samsung nu îşi va cere iertare, relaţiile comerciale dintre cele două ţări vor avea de suferit. O zi mai târziu, procurorul general i-a cerut adjunctului său să-l convoace pe şeful reprezentanţei Samsung din Iran pentru explicaţii. 

Presa iraniană a scris că ministrul de Externe, Javad Zarif, ia în considerare să-şi schimbe telefonul său Samsung Galaxy S8 cu unul al unul alt producător şi că Guvernul se gândeşe să interzică importul de produse Samsung. Mulţi iranieni s-au simţit umiliţi şi au lansat pe reţelele de socializare chemări la boicotarea produselor companiei sud-coreene.

Iranul, care are un număr foarte mare de tineri, este cea mai mare piaţă de telefoane inteligente din Orientul Mijlociu, una în creştere. Se estimează că 48 de milioane de iranieni deţin un astfel de dispozitiv. Potrivit magazinului de aplicaţii iranian, Cafe Bazar, 51 la sută din telefoanele cu sistem de operare Android din această ţară sunt produse de Samsung. În acelaşi timp, prezenţa firmei sud-coreene în Iran este una foarte importantă, Samsung sponsorizând numeroase evenimente culturale, inclusiv actuala expoziţie de la Muzeul de Artă Contemporană din Teheran.

După izbucnirea acestui scandal, LG, concurentul sud-coreean al lui Samsung, a simţit că este o bună ocazie de a profita de situaţie şi a anunţat că le va oferi sportivilor iranieni câte un telefon mobil de ultimă generaţie şi câte un televizor cu diagonala de 140 de centimetri.

În cele din urmă, reprezentanţii Comitetului de organizare a JO şi-au cerut iertare de scandalul iscat, iar CIO a anunţat că toată lumea va primi telefoane, însă nord-coreenilor li se va cere să nu le ducă în ţara lor. Aceştia din urmă au refuzat să mai primească telefoanele.

Iranienii au refuzat şi ei să mai primească smartphone-urile, până când Samsung îşi va cere iertare pentru situaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.