Un grup de 39 de jucătoare din Spania, printre care se numără majoritatea din echipa câştigătoare a Cupei Mondiale feminine, a anunţat vineri că vrea şi alte schimbări la Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF) şi că demisia preşedintelui Luis Rubiales şi înlocuirea antrenorului echipei nu sunt suficiente, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, sportivele nu au precizat dacă vor continua să boicoteze meciurile echipei naţionale, dar au spus că au cerut RFEF să restructureze fostul “cabinet” al lui Rubiales, secretarul general, departamentul de comunicare şi marketing şi aşa-numita unitate de integritate.

"Federaţia doreşte să îşi întărească angajamentul faţă de campioanele mondiale, de care este extrem de mândră", a precizat RFEF într-un comunicat. Federaţia a menţionat că preşedintele său, Pedro Rocha, va rămâne în funcţie până la următoarele alegeri pentru conducere. "Este esenţial să se facă o transformare treptată pentru a garanta viitorul fotbalului spaniol", a adăugat forul.

Un grup iniţial de 81 de jucătoare a lansat un apel la boicot în urma scandalului provocat de sărutul nesolicitat al lui Rubiales pe buzele jucătoarei Jenni Hermoso la Sydney, după ce Spania a câştigat Cupa Mondială luna trecută.

“Schimbările specificate pentru RFEF se bazează pe toleranţă zero pentru persoanele care, în funcţiile lor din cadrul RFEF, au incitat, ascuns sau aplaudat atitudini care contravin demnităţii femeilor", a precizat grupul de 39 de persoane în comunicat. "Schimbările de până acum nu sunt suficiente pentru ca jucătoarele să se simtă în siguranţă."

Un purtător de cuvânt al RFEF a declarat că federaţia se află în discuţii cu jucătoarele şi că a amânat o conferinţă de presă în care selecţionerul Montse Tome, numită recent, urma să anunţe echipa pentru meciul Spaniei cu Suedia, din 22 septembrie, din Liga Naţiunilor.

Rebelele s-ar putea confrunta cu sancţiuni, inclusiv amenzi şi suspendarea licenţelor, care le-ar putea împiedica să îşi reprezinte cluburile, în conformitate cu o nouă lege a sportului, care clasifică "neprezentarea nejustificată la o reuniune a echipei" ca fiind o "încălcare foarte gravă".

În cazul în care noua lege va fi aplicată, ele ar putea fi sancţionate cu amenzi de până la 30.000 de euro (31.965 de dolari) şi cu suspendarea licenţei de federaţie pentru o perioadă de 2-15 ani.

Rubiales a demisionat din funcţia de preşedinte al RFEF şi din cea de vicepreşedinte al UEFA, după săptămâni în care a rezistat apelurilor venite din partea sportivilor, politicienilor şi grupurilor de apărare a drepturilor femeilor de a demisiona.

El a apărut vineri în instanţă pentru a depune mărturie în faţa unui judecător, care investighează dacă sărutul şi presupusele eforturi ulterioare de a o forţa pe Hermoso să spună că a fost "un gest reciproc", constituie abuz sexual şi constrângere.

Hermoso a declarat în plângerea sa împotriva lui Rubiales că acesta şi anturajul său au emis un comunicat fără aprobarea ei, citând-o pe aceasta spunând că sărutul a fost un "gest reciproc, total spontan".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.