Jocurile Olimpice se încheie duminică, la Beijing. Nume mari au confirmat, altele au avut evoluţii dezastruoase, dar au fost şi unele surprize. Norvegienii Johannes Boe şi Marte Olsbu Roiseland au intrat în legendă, cu medaliile obţinute la biatlon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johannes Boe a fost imperial la Beijing. A câştigat patru titluri olimpice şi l-a egalat pe Ole Einar Bjørndalen, care a tot atâtea medalii de aur la aceeaşi ediţie a JO, dar la Salt Lake în 2002.

Boe a obţinut şi o medalie de bronz.

Marte Olsbu Roiseland a obţinut cinci medalii la Beijing, tot la biatlon, dintre care trei de aur.

Tot la biatlon, francezul Quentin Fillon Maillet a obţinut tot cinci medalii, două de aur şi trei de argint.

Şi rusul Alexander Bolşunov a obţinut cinci medalii la Beijing, la schi fond, trei de aur, una de argint şi una de bronz.

La 18 ani, chinezoaica Eileen Gu, născută în California, nu a dezamăgit şi a obţinut trei medalii. Mare favorită, ea a câştigat aurul la big air şi halfpipe, dar şi argintul la slopestyle, în concursul de schi acrobatic.

În schimb, americanca Mikaela Shiffrin, dubla campioană olimpică şi mare favorită, a ratat trei probe la Beijing, la combinata alpină, slalom şi slalom uriaş. Ea nu a terminat decât proba de super-G, pe locul 9, şi pe cea de coborâre, pe locul 18.

Shiffrin a cucerit aurul olimpic la Soci, în 2014, la slalom, şi la Pyeongchang, în 2018, la slalom uriaş, probele ei preferate. De asemenea, Shiffrin are în palmares un argint olimpic la combinată, în 2018, şi patru titluri mondiale la slalom, pe lângă multe alte medalii.

Nici pentru Shaun White "astrele" nu au fost mai darnice la Beijing. El şi-a anunţat retragerea din activitate înainte de proba de halfpipe, unde a ocupat doar locul 4. La 35 de ani, White a încheiat concursul cu lacrimi în ochi.

În 15 ani de carieră, Shaun White a avut un parcurs excepţional: este triplu medaliat cu aur la JO (2006, 2020 şi 2018), de 13 ori câştigător la X Winter Games şi de patru ori învingător la Cupa Mondială de snowboard.

Dar Beijingul a adus bucurie pentru Noua Zeelandă, după ce doi sportivi din această ţară au reuşit rezultate de excepţie: primele medalii de aur câştigată la JO de iarnă:

Aurul a fost adus de Nico Porteous la halfpipe şi de Zoi Sadowski Synnott, la slopestyle.


 



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.