Rusia a denunţat, vineri, o campanie de "neutralizare" care îi vizează pe cei mai buni sportivi ai săi, a căror participare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sub un drapel neutru este pusă în pericol de criteriile "umilitoare" ale Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIO a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris (26 iulie-11 august), cu o serie de condiţii: sub drapel neutru, să nu participe la probe pe echipe şi să nu fi susţinut activ ofensiva rusă din Ucraina. Până în prezent, doar 11 dintre ei - opt ruşi şi trei belaruşi - sunt eligibili, faţă de aproximativ şaizeci de ucraineni, a precizat CIO.

"Cu aceste criterii şi parametrii inventaţi de el, care nu numai că sunt contrare Cartei Olimpice, dar îi devalorizează complet principiile, CIO a lansat o campanie intenţionată de "neutralizare" a sportivilor noştri", a reacţionat preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, la conferinţa sa de presă de vineri.

"Aceste condiţii artificiale şi motivate politic elimină majoritatea covârşitoare a sportivilor de vârf şi îi plasează pe cei care rămân într-o situaţie de inegalitate, excluzând pur şi simplu o competiţie onestă", a spus el.

Numărul de 11 sportivi eligibili "înaintat de CIO este umilitor", a adăugat Pozdniakov, subliniind că "mii de sportivi" au fost "privaţi fizic de visul lor".

De asemenea, Pozdniakov le-a cerut sportivilor ruşi eligibili conform criteriilor CIO să "examineze cu atenţie toate nuanţele condiţiilor propuse", pentru a nu deveni "ostatici ai intereselor altora", fără a oferi alte detalii.

La conferinţa sa de presă anuală de joi, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat, de asemenea, decizia CIO, afirmând că organismul riscă să "îngroape mişcarea olimpică". El a adăugat că doreşte să "analizeze cu atenţie condiţiile" înainte de a lua o decizie finală cu privire la participarea sau nu a sportivilor ruşi la Paris 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.