Un terapeut din Texas riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare după ce a pledat vinovat că a furnizat medicamente dopante sportivilor de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, printre care şi sportivei nigeriene Blessing Okagbare, suspendată, au anunţat, luni, autorităţile americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eric Lira, care se descrie ca fiind un "kinesiolog şi medic naturist" cu sediul în El Paso, Texas, este prima persoană inculpată în conformitate cu legea Rodchenkov, adoptată în decembrie 2020, care permite Statelor Unite să urmărească penal toate persoanele, indiferent de naţionalitate, implicate într-o schemă internaţională de dopaj.

El a recunoscut că i-a furnizat lui Okagbare produse dopante înainte de Jocurile de la Tokyo. Nigeriana, care a fost între timp suspendată pentru 11 ani de către Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), a fost exclusă din competiţie chiar înainte de semifinalele probei feminine de 100 m pentru dopaj cu hormon de creştere, în urma unui test efectuat la 19 iulie.

În luna octombrie a aceluiaşi an, sportiva în vârstă de 34 de ani a fost suspendată din nou pentru că a fost depistată pozitiv la EPO la începutul sezonului. "Această condamnare este un moment de cotitură: marchează un punct de cotitură pentru sportul internaţional", a declarat procurorul american pentru Districtul de Sud din New York, Damian Williams.

"Lira a furnizat medicamente interzise pentru îmbunătăţirea performanţelor sportivilor care căutau să obţină un avantaj prin mită. Astfel de eforturi de subminare a integrităţii sportului contravin scopului Jocurilor Olimpice, care este de a prezenta excelenţa atletică prin intermediul unor condiţii de concurenţă echitabile. Eforturile sale de a perverti acest obiectiv nu vor rămâne nepedepsite", a adăugat el.



Sentinţa lui Lira va fi stabilită de un judecător la o dată ulterioară. "Fără această lege, bărbatul care s-a dat drept medic pentru atleţi ar fi scăpat probabil de consecinţele distribuirii de substanţe dopante şi ale conspiraţiei sale pentru fraudarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo", a apreciat Travis Tygart, şeful Agenţiei americane antidoping (USADA).

Grigori Rodcenkov a fost şef al laboratorului antidoping de la Moscova, aflat la originea dezvăluirilor privind dopajul organizat în Rusia între 2011 şi 2015, care s-a refugiat în Statele Unite.

Legea fusese criticată de numeroşi actori internaţionali, inclusiv de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), de teamă că aceasta ar încuraja alte ţări să îşi creeze propriile jurisdicţii extrateritoriale din motive de naţionalitate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.