Mihai Nistor este singurul pugilist român prezent la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. "Uriaşul" care va boxa la categoria +91 de kilograme a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că nu se teme de virusul Zika şi este convins că poate lua aurul la Rio.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El consideră că este cel mai periculos la categoria sa şi crede că, dacă te gândeşti că un alt pugilist poate fi mai bun, nu are rost să mai urci în ring. Dacă nu ar exista şi alte "şicane", Nistor ar fi gata să le promită conaţionalilor săi că va deveni primul campion olimpic la 60 de ani de la cucerirea singurei medalii de aur din boxul românesc de către Nicolae Linca.  

Redăm interviul acordat News.ro de Mihai Nistor:

Reporter: Mihai, am văzut că te uitai cu jind la maşina sportivilor care vor lua aurul. Eşti pregătit, vrei să fie a ta?

Mihai Nistor: Da, e maşina care îmi place cel mai mult. Am făcut o filmare pentru COSR şi asta mi-a plăcut cel mai mult, Renault Kadjar.

Rep: Dar ştii că asta e pentru cei care câştigă aurul olimpic?

M. N.: Păi şi ce? Iau aurul.

Rep.: E o presiune pentru tine fiind sigurul boxer care poate aduce aurul după 60 de ani?

M. N.: Nu neapărat. Eu doar îmi fac treaba. Nu pot spune că este o presiune asupra mea. Din păcate m-am calificat doar eu din lotul României de box, dar asta este, fiecare cu şansa lui.

Rep: Crezi că trece boxul printr-o perioadă neagră?

M. N.: Cam da. Dar nu sunt eu în măsură să comentez. Părerea mea este că din cauza lipsei promovării sportului. În plus, în ziua de azi copiii se axează pe altceva. Nu mai vin la sport, sunt cu tot felul de gadget-uri, telefoane, calculatoare şi alte asemenea.

Rep.: Tu cum ai început boxul?

M. N.: Pe mine la box m-a dus un coleg de-al meu, Lucian Burcă. E fost coleg de clasă cu mine. Prima dată mă apucasem de culturism, că simţeam nevoia să fac sport. M-a dus taică-meu la culturism. Am făcut vreo opt luni după care am început să mă plictisesc, că nu aveam prieteni... Împingi acolo, singur, na... Şi după aia am aflat că un coleg face box şi i-am spus să mă ducă şi pe mine la sală. Aşa am ajuns la box. Nu neapărat simţeam nevoia de adversar, dar eram voinic şi simţeam nevoia să fac mişcare.

Rep.: Lumea vede boxul ca pe un sport violent, tu eşti o fire violentă?

M. N.: Nu, deloc. Eu nu văd boxul ca pe un sport violent. De pe margine ştii cum e...dar părerea mea e că până nu faci acest sport nu vezi adevărata valoare a acestui sport. Aşa e şi la rugby, până nu joci, nu ştii despre ce e vorba.

Rep.: Cât te antrenezi pe zi?

M. N.: Depinde de perioadă. Sunt perioade de încărcare, de înainte de meciuri, în care antrenamentele sunt scurte şi intense. Când am început pregătirea aveam şase ore de antrenament pe zi, acum s-a redus la două ore şi jumătate pe antrenament, deci cinci ore pe zi.

Rep.: Tu te-ai calificat la Rio la versiunea profesionistă, în 10 reprize şi acum treci la trei reprize. Care e diferenţa, e greu să te adaptezi?

M. N.: E greu să te adaptezi pentru că e un alt ritm, un alt stil, sunt mai multe la mijloc. Am început pregătirea pentru trei reprize şi ne axăm pe asta, apoi schimbăm macazul pentru 10. E vorba de intensitate, mai multe aspecte. Intensitatea din trei reprize trebuie să fie aceeaşi din 10 de la profesionişti.

Rep.: Spune-mi la ce te gândeşti tu în timpul unei lupte.

M. N.: Aaa, acolo lucrează instinctele cam 75 la sută şi ce ai acumulat de-a lungul timpului. Nu poţi să zici că te gândeşti acasă sau în altă parte. Eu mă gândesc cum să nu iau lovituri, am în cap vorbele maestrului cu "fă aia, fă aia". Mă gândesc doar la luptă.

Rep.: Dar s-a întâmplat ca o şicană a adversarului să te motiveze mai mult?

M. N.: Da, asta se întâmplă mai tot timpul. Se poate întâmpla oricând asta.

Rep.: Ţi-ai studiat adversarii de la Rio?

M. N.: În fiecare seară studiem adversarii. Cu jumătate dintre posibilii mei adversari am boxat până acum.

Rep:. Şi care e cel mai periculos?

M. N.: Eu voi fi ce mai periculos.

Rep.: De ce?

M.N.: Pentru că o să-i bat pe toţi. Pentru mine nu e unul cu care să zic că plec cu şansa a doua. Dacă pleci pierzător, de ce te mai urci în ring?

Mihai Nistor (Foto: News.ro)
Mihai Nistor (Foto: News.ro)

Rep.: Stai foarte bine la psihic, eşti hotărât să te întorci cu aurul, le promiţi asta românilor?

M. N.: Le promit românilor că voi da totul şi dacă ar depinde doar de mine mi-aş asuma toate riscurile. Dar nu depinde doar de mine, mai există şi arbitrajul şi alte şicane. Dar dacă ar depinde doar de mine eu aş promite că vin cu aurul.

Rep.: Eşti patriot, ce simţi când ţi se cântă imnul?

M. N.: A, mă iau toate frigurile. Şi chiar dacă sunt pe stradă şi aud imnul mă întoarce.

Rep: De familia ta eşti apropiat?

M. N.: Pfuu, bună întrebare, foarte apropiaţi suntem. Familia mea e compusă din patru persoane, eu, mama, tata şi frate-meu, care este şi el sportiv, ca şi mine la CSA Steaua, practică rugby. Şi o moştenesc mai mult pe mama. Din partea mamei toţi sunt aşa, mai rugbişti.

Rep: Ai rămas în relaţii bune cu Clemente Russo pe care l-ai învins? (n.r. - fostul campion mondial şi dublu medaliat cu argint la ultimele două ediţii ale JO)

M. N.: Da, am rămas prieteni, mă antrenez cu el. Am rămas în relaţii bune după ce am boxat cu el, apoi am acceptat oferta lor de a boxa la clubul lor. Am rămas prieteni, ce e în ring e în ring, ne căpăcim şi apoi mergem şi bem ceva. Asta însemnă să fii sportiv. Cum să ţii ură că te-a bătut unul şi să zici pe stradă ce i-aş da una. Tot timpul trebuie să fii fair-play.

Rep.: -Ce porecle ai avut?

M. N.: A, mi s-a spus The Rock, Carpathian Bear, mai multe. Nu am o poreclă anume. Am mai fost întrebat cum mi se spune în afară. E de ajuns să spui Nistor, asta e porecla mea. Când ai auzit Nistor, s-a terminat.

Rep.: Bun, mulţumesc frumos. Ah, am uitat să te întreb de Zika. Nu ţi-e frică de virusul Zika?

M. N.: Dacă nu e în categoria mea nu am treabă cu el, nu e la tragerea la sorţi (râde). Cine e Zika ăsta să mă sperii?. Acum trebuie să am şi grijă cum dorm...

Mihai Nistor va intra în competiţia de la Rio de Janeiro la 9 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.