Un tribunal indonezian a condamnat, joi,un ofiţer de poliţie la 18 luni de închisoare, după busculada de pe stadionul din Malang, soldată cu decesul a 135 de persoane, dar a achitat alţi doi oficiali de poliţie locală, declanşând furia familiilor victimelor, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe rude ale victimelor au izbucnit în plâns la anunţarea vedictului, în ultima zi a procesului, considerând că nu s-a făcut dreptate.

Instanţa îl „condamnă pe inculpatul, Hasdarmawan, la un an şi jumătate de închisoare” pentru neglijenţă, a declarat Abu Achmad Sidqi Amsya, judecătorul principal al tribunalului din Surabaya.

Hasdarmawan, care, la fel ca mulţi indonezieni, poartă doar un nume, a fost comandantul unei echipe mobile de poliţie.

„Inculpatul nu a prevăzut o situaţie care era de fapt destul de uşor de prevăzut. A avut posibilitatea de a nu trage (gaze lacrimogene) pentru a răspunde la violenţa susţinătorilor”, a spus judecătorul.

Pedeapsa reprezintă jumătate din ceea ce a cerut acuzarea, adică trei ani de închisoare. Hasdarmawan a negat că le-a cerut subalternilor săi să tragă gaze lacrimogene către suporteri. Alţi doi oficiali de poliţie din Malang, Bambang Sidik Achmadi şi Wahyu Setyo Pranoto, au fost achitaţi joi.

Mai multe familii ale victimelor prezente în instanţă şi-au exprimat furia după verdict. „Victimele nu sunt mulţumite de verdict. Nu s-a făcut drepatet”, a declarat, pentru AFP, Imam Hidayat, un avocat care reprezintă mai multe familii.

„Au fost atât de multe incoerenţe, încât am fi putut la fel de bine să îi declarăm pe toţi nevinovaţi”, a spus el.

„Speram că vor primi o sentinţă corectă... Simt că justiţia a fost ruptă în bucăţi”, a declarat Isatus Sa'adah, care şi-a pierdut fratele de 16 ani în busculadă.

Săptămâna trecută, Abdul Haris, şeful comitetului de organizare a meciurilor, a fost condamnat la 18 luni de închisoare, iar ofiţerul de securitate a meciului Suko Sutrisno a fost condamnat la un an de închisoare. Fostul director al companiei responsabilă cu gestionarea primei ligi de fotbal a Indoneziei este încă sub investigaţie.

Fanii echipei Arema FC au invadat  terenul de pe stadionul Kanjuruhan din Malang City, după ce echipa lor a pierdut, scor 2-3, cu Persebaya Surabaya, în octombrie 2022. A fost pentru prima dată în mai bine de douăzeci de ani când Arema FC a pierdut în faţa marii sale rivale.

Poliţia, care a numit incidentul o „revoltă”, a încercat să-i convingă pe fani să se întoarcă în tribune şi a tras gaze lacrimogene după ce doi ofiţeri au fost ucişi. Multe victime au fost călcate în picioare.

Autorităţile au anunţat că 135 de oameni au murit şi 323 au fost răniţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.