Protestele s-au intensificat în India, după ce o sportivă indiană de top l-a acuzat pe şeful Federaţiei Indiene de Lupte (WFI) şi pe alţi antrenori că au hărţuit sexual mai multe luptătoare de-a lungul anilor, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vinesh Phogat a susţinut că cel puţin 10 luptătoare i-au mărturisit că au fost exploatate sexual de preşedintele WFI, Brij Bhushan Singh.

Ea a făcut acuzaţiile în timpul unui protest organizat miercuri împotriva WFI, în capitala Delhi.

Phogat şi alte sportive au spus că nu vor concura în turnee internaţionale decât dacă Singh va fi revocat din funcţie.

Miercuri, ministerul sportului din India a cerut un răspuns la acuzaţiile contra WFI în termen de trei zile.

Una dintre cele mai decorate femei luptătoare din India, Phogat a câştigat medalii la Campionatele Mondiale, Jocurile Commonwealth şi Jocurile Asiatice.

Tânăra de 28 de ani, care aparţine unei familii de luptători profesionişti, a criticat frecvent atitudinile sexiste faţă de femei în sport - în 2021, ea a declarat pentru BBC Sports cum s-a confruntat cu remarcile sexiste şi a depăşit stereotipurile de gen pentru a-şi construi o carieră de succes ca sportiv profesionist.

La protestul desfăşurat miercuri la Jantar Mantar, Phogat a susţinut că unii dintre antrenorii WFI numiţi în taberele naţionale de antrenament „hărţuiau sexual femeile luptătoare de ani de zile”.

„Cunosc cel puţin 10 până la 20 de fete din tabăra naţională care au venit să-mi spună poveştile lor. Le este frică din cauza trecutului lor. Nu sunt capabile să lupte împotriva lor, sunt puternici. Lupta este singurul nostru mijloc de existenţă şi nu ne lasă să o exercităm. Singura noastră opţiune este să murim. Aşa că măcar atât să facem înainte de a muri”, a spus luptătoarea, care a precizat că ea nu a fost printre persoanele hărţuite.

Singh, care este şi deputat al Partidului Bharatiya Janata (BJP), aflat la guvernare, în statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei, a spus că „nu există adevăr în acuzaţiile aduse” şi a refuzat să demisioneze din postul său.

"Spune cineva că WFI a hărţuit sexual o luptătoare? Doar Vinesh a spus asta. În ziua în care o luptătoare vine şi spune că a fost hărţuită sexual, atunci pot fi spânzurat", a afirmat el.

Între timp, autoritatea sportivă din India a anulat tabăra naţională de lupte feminine, care urma să aibă loc săptămâna aceasta, în urma protestelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.