Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut vineri o "acţiune diplomatică urgentă" în urma arestării a doi jucători ai echipei Legia Varşovia în Ţările de Jos, după meciul dintre echipa poloneză şi AZ Alkmaar, din Conference League.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doi jucători arestaţi, un preşedinte bruscat şi telefonul spart: ceea ce s-a întâmplat după meciul dintre AZ Alkmaar şi Legia Varşovia a dus la un incident diplomatic între Ţările de Jos şi Polonia. Într-o asemenea măsură încât premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut "o acţiune diplomatică urgentă pentru a verifica evenimentele", relatează L'Equipe.

Ce s-a întâmplat?

Potrivit jurnaliştilor polonezi aflaţi la faţa locului, incidentele au început atunci când poliţia şi serviciile de securitate olandeze au decis să închidă stadionul după meciul din Conference League (1-0 pentru olandezi), pentru a evita, se pare, ciocnirile cu un grup organizat de suporteri ai echipei Legia. Reprezentanţii clubului polonez, inclusiv jucătorii, au fost iniţial împiedicaţi să aibă acces la autocarul lor şi au avut loc altercaţii şi îmbrânceli. În cele din urmă, poliţia a izolat vehiculul, în care se afla deja o mare parte a echipei.

Poliţia a decis apoi să-i aresteze pe Josué Pesqueira, căpitanul echipei, şi pe Radovan Pankov, scoţându-i din autocarul echipei şi ameninţându-i cu luarea cu asalt a vehiculului.

Potrivit clubului polonez, cei doi jucători se aflau încă la secţia de poliţie vineri dimineaţă şi nu s-au putut întoarce acasă. Proprietarul şi preşedintele Legiei, Dariusz Mioduski, a fost bruscat de poliţişti, care l-ar fi imobilizat la pământ şi i-ar fi spart telefonul cu care înregistra evenimentele, potrivit presei poloneze.

"Jucătorii şi fanii polonezi trebuie să fie trataţi în conformitate cu legea. Nu există niciun acord pentru a nu o respecta", a adăugat premierul pe X (fostul Twitter), calificând informaţiile venite de la Alkmaar drept "foarte îngrijorătoare".

Ministrul adjunct de Externe, Pawel Jablonski, a declarat vineri pentru X că biroul său analizează dacă "poliţia olandeză şi angajaţii de la AZ Alkmaar au încălcat legea împotriva cetăţenilor polonezi (...) din cauza naţionalităţii lor sau a folosirii limbii poloneze". Federaţia Poloneză de Fotbal a cerut explicaţii federaţiei olandeze şi UEFA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.