Una dintre cele mai mari vedete ale sumo-ului, Hakuho, a fost retrogradat din rangul de maestru într-un nou caz de violenţă care afectează acest sport, potrivit presei japoneze, citate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hakuho, care a câştigat un număr record de 45 de turnee înainte de a se retrage în 2021, a fost acuzat că nu a acţionat împotriva comportamentului violent al unuia dintre elevii săi.

Hokuseiho, în vârstă de 22 de ani, care, la fel ca Hakuho, este de origine mongolă, este acuzat că şi-a lovit coechipierii de rang inferior şi a furat bani de la aceştia.

Hakuho a fost amendat şi retrogradat la cel mai mic rang al sportivilor retraşi din sumo pentru că nu a reuşit să controleze comportamentul protejatului său, potrivit presei locale.

"Îmi pare profund rău că am provocat îngrijorare multor fani şi fani de sumo", a spus fostul campion.

După demitere şi retragere, retrogradarea este considerată cea mai gravă pedeapsă pentru bătrânii din sumo.

La rândul său, Hokuseiho şi-a cerut scuze pentru că a "trădat încrederea fanilor". "Regret profund că am abuzat de tinerii luptători. Îmi pare sincer rău", a declarat Hokuseiho reporterilor în timp ce îşi anunţa retragerea din acest sport.

Un comitet numit de Asociaţia Japoneză de Sumo pentru a investiga presupusele abuzuri l-a acuzat pe Hakuho că a neglijat să-l supravegheze pe Hokuseiho, potrivit televiziunii publice NHK.

După ce a luat cunoştinţă de comportamentul nepotrivit al protejatului său, starul de sumo nu a raportat prompt acest lucru organelor de conducere ale sportului, a concluzionat comisia.

În ultimii ani, lumea sumo-ului a fost afectată de o serie de scandaluri violente. În iulie anul trecut, un fost luptător de sumo a denunţat relele tratamente la care a fost supus timp de aproape opt ani în lumea sumo-ului, cu violenţe fizice şi intimidări regulate.

În 2009, un fost maestru a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru că a încurajat trei dintre recruţii săi să bată un ucenic de 17 ani, care a murit din cauza rănilor suferite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.