Guvernul german a anunţat, vineri, înfiinţarea unei comisie de experţi care a promis să facă lumină asupra problemelor de securitate în cazul atentatului de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, care s-a soldat cu moartea a unsprezece sportivi israelieni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înfiinţarea acestei comisii a fost decisă anul trecut în cadrul unui acord încheiat cu familiile victimelor, la cinci decenii după luarea de ostatici şi controversa care a urmat privind acţiunea forţelor de securitate germane.

„Este păcat că aceste întrebări îngrozitoare au rămas nerezolvate atât de mult timp. Ne-au lipsit explicaţiile, întrebările, transparenţa şi responsabilitatea”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser într-un comunicat.

În colaborare cu Institutul de Istorie Contemporană din München-Berlin (IfZ), opt cercetători urmează să efectueze o „evaluare ştiinţifică cuprinzătoare a evenimentelor” din 5 septembrie 1972 şi să documenteze cu privire la atentat.

„Salutăm faptul că arhivele devin accesibile şi că a fost înfiinţată o comisie de istorici”, a reacţionat Ankie Spitzer, văduva scrimerului Andrei Spitzer care a murit în atac, citată în comunicatul de presă.

Comando palestinian „Septembrie Negru” s-a infiltrat în Satul Olimpic din München şi a ucis doi sportivi israelieni înainte de a lua alţi nouă ostatici. Negocierile eşuate cu serviciile de securitate vest-germane, urmate de o intervenţie a poliţiei, s-au încheiat cu moartea tuturor ostaticilor şi a unui poliţist.

Pe lângă înfiinţarea acestei comisii, autorităţile germane şi rudele victimelor au convenit anul trecut, după lungi negocieri, cu privire la plata unei despăgubiri de 28 de milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.