Federaţia Română de Fotbal a făcut clarificări, printr-un comunicat de presă, în privinţa antrenorilor din Liga 1 care nu deţin licenţa PRO. Potrivit sursei citate, Şcoala Federală de Antrenori a sesizat Comisia de Disciplină şi Etică a FRF cu privire la eventuale încălcări ale regulamentului de către 4 cluburi din Liga 1 şi 4 antrenori aflaţi sub contract cu acestea, doi dintre aceştia posesori ai licenţei UEFA A, iar doi ai licenţei UEFA B.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Articolul 59 alin. 3 din Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) prevede că „Persoanele autorizate să ia loc pe banca de rezerve sunt înscrise în raportul de arbitraj şi trebuie identificate înainte de începerea jocului. Aceste persoane trebuie să respecte următoarele reguli:

a) Pe rând, o singură persoană este autorizată să comunice instrucţiuni tactice din suprafaţa tehnică;

b) Oficialii şi jucătorii nu au dreptul să iasă din suprafaţa tehnică;

c) Antrenorii şi celelalte persoane prezente în suprafaţa tehnică trebuie să rămână aşezaţi pe bancă şi să aibă un comportament adecvat.

Pot da instrucţiuni în timpul jocului doar Directorul Tehnic, antrenorul principal sau antrenorul secund. În cazuri excepţionale (de ex. antrenorul principal şi antrenorul secund sunt suspendaţi) antrenorul cu portarii va avea dreptul de a da instrucţiuni în timpul jocului”.

Conform art. 20 alin 2 litera a) din Regulamentul privind Statutul Antrenorului, la nivelul Ligii 1, antrenorul principal trebuie să fie posesor al licenţei UEFA PRO, antrenorul secund cel puţin al licenţei UEFA A, iar antrenorul cu portarii cel puţin al licenţei UEFA B şi al unei diplome care să ateste specializarea ca antrenor pentru pregătirea portarilor.

Articolul 61 din ROAF prevede la litera d că „organizarea unei conferinţe de presă în ziua dinaintea jocului, preferabil în localitatea în care va avea loc jocul, cu participarea antrenorului principal şi a unuia sau a doi jucători”, iar la litera g că „[…] Antrenorul principal al fiecărei echipe este obligat să participe la conferinţa de presă, primul invitat fiind cel al echipei vizitatoare”.

Regulamentul privind Statutul Antrenorului prevede, la articolul 21 alin. 3.2, printre atribuţiile antrenorului principal, conform fişei postului: „conduce de pe margine echipa la jocurile oficiale şi amicale prin diferite mesaje şi simboluri tehnice”, ”participă la conferinţele de presă, răspunde solicitărilor media”.

Aceste prevederi nu sunt noi, iar pentru fiecare dintre acestea sunt prevăzute diferite sancţiuni: penalităţi sportive şi suspendări.

Prin decizia Comitetului Executiv FRF din 19 iulie 2021 s-a aprobat ca sesizarea Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF cu privire la nerespectarea funcţiilor din cadrul staff-ului tehnic sau exercitarea atribuţiilor de antrenor principal de către persoane care nu deţin calificările necesare să se efectueze de către Şcoala Federală de Antrenori (SFA) sau de către delegatul de joc.

Până în prezent, de la startul ediţiei 2021-2022 a Ligii 1, Şcoala Federală de Antrenori a sesizat Comisia de Disciplină şi Etică a FRF cu privire la eventuale încălcări ale regulamentului de către 4 cluburi din Liga 1 şi 4 antrenori aflaţi sub contract cu acestea, doi dintre aceştia posesori ai licenţei UEFA A, iar doi ai licenţei UEFA B.

Şcoala Federală de Antrenori apreciază activitatea şi rezultatele antrenorilor care fac subiectul acestor sesizări. În acelaşi timp, unul dintre principalele obiective ale FRF este prevenirea şi sancţionarea oricăror încălcări ale statutului, regulamentelor, directivelor şi deciziilor FRF, FIFA, UEFA.

Prin urmare, SFA are obligaţia de a respecta şi proteja regulamentele în vigoare, dar şi de a respecta eforturile tuturor antrenorilor din România în parcursul de dobândire a calificărilor şi licenţelor necesare pentru activarea în fiecare eşalon fotbalistic. În prezent la nivelul ţării există 195 de antrenori cu licenţă UEFA PRO eliberată de SFA", se arată în comunicatul FRF.

Ceiă patru antrenori din Liga I care nu deţin licenţa Pro sunt Mihai Iosif (Rapid), Ilie Poenaru (Academica Clinceni), Andrei Prepeliţă (FC Argeş) şi Marius Croitoru (FC Botoşani).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.