Comitetul de Urgenţă al FRF a hotărât, în şedinţa de miercuri, modificarea şi completarea Protocolului de desfăşurare a competiţiilor, decizie valabilă din data de 21 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Protocolului, în cazul jucătorilor trebuie ca la fiecare meci să fie anexat carnetului de joc Certificatul Verde.

“Echipele vor trimite la FRF (medical@frf.ro) şi, pentru Liga 1, la LPF, un tabel cu componenţii clubului care au fost testaţi RTPCR sau prin test antigen rapid pentru COVID-19. Acesta trebuie să conţină numele, prenumele, funcţia, data recoltării testului, tipul de test efectuat şi rezultatul. De asemenea, trebuie trimis şi un document cu buletinele de analiză scanate, precum şi deciziile DSP în urma eventualelor anchete epidemiologice. Acest model de informare se va menţine pe toată durata competiţiei.

Suplimentar faţă de cele de mai sus, vor fi prezentate documentele aferente fiecărei persoane din delegaţia unei echipe (staff + jucători + alţi oficiali) la fiecare meci disputat de echipa respectivă. Astfel, pentru jucători, Certificatul Verde (QR code) trebuie să fie anexat carnetului de joc (la fel ca şi viza medicală – condiţie pentru dreptul de joc), arbitrul având obligaţia verificării acestor documente. Pentru evitarea oricărui dubiu, doar în situaţia jocurilor la care participă jucători minori (exceptaţi de la testare), obligaţia prezentării QR Code-urilor se aplică doar pentru membrii delegaţiei (staff+jucători+alţi oficiali) majori.

Testele pentru depistarea infecţiei cu virusul Sars-CoV-2 prevăzute în acest protocol sunt considerate valabile numai dacă sunt făcute în unităţi avizate de Ministerul Sănătăţii şi efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătăţii, prin Ordinul Ministrului Sănătăţii numărul 1.513/2020”, se arată în Protocol.

Testarea jucătorilor, a staff-ului tehnic, staff-ului medical, şi a personalului de suport implicat în activitatea echipei (prezent în cantonament şi la meciuri) se va face după cum urmează: T1 – cu 2 zile înainte de primul meci; T2,3,4...din 14 în 14 zile dacă se foloseşte metoda RT-PCR / T2,3,4...din 7 în 7 zile, dacă se folosesc alte metode de testare aprobate de autorităţile sanitare responsabile.

Orice club care nu îndeplineşte cerinţa testării va fi considerat ca neprezentat la meci.

Testarea arbitrilor se face după cum urmează: T0 – cu 2 zile înainte de vizita medicală obligatorie; T1,T2,3,4...din 14 în 14 zile, dacă se foloseşte metoda RT-PCR / T1,T2,3,4...din 7 în 7 zile dacă se folosesc alte metode de testare aprobate de autorităţile sanitare responsabile.

Dacă vreunul din arbitri dezvoltă simptome COVID-19 se izolează şi se testează RT-PCR/test antigen rapid. Se vor testa toţi arbitrii ce pot fi delegaţi în intervalul cuprins între două testări. În cazul unui test pozitiv pentru un arbitru, brigada din care a făcut parte se opreşte de la delegări, iar ceilalţi colegi ai arbitrului găsit pozitiv sunt retestaţi RT-PCR/test antigen rapid la 7 zile de la posibilul contact cu acesta. În situaţia în care un arbitru este considerat contact direct, acesta va urma normele sanitare în vigoare/ impuse de DSP. Testarea delegatului de joc se va face cu două-trei zile înainte de cea a jocului, dar nu mai mult de o dată în interval de 7 zile calendaristice.

Persoanele pozitive SARS-CoV-2 nu mai trebuie retestate timp de 180 zile de la vindecare, cu excepţia celor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă. Dacă retestarea totuşi se petrece, un rezultat pozitiv în perioada de 180 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o nouă infecţie, cu excepţia persoanelor care dezvoltă simptomatologie clar sugestivă.

Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sunt exceptate de la obligaţia testării. De asemenea, minorii sunt şi ei exceptaţi de la testare.

La meciuri, accesul în zona interioară a stadionului este limitată. Astfel, în zona interioară a stadionului vor avea acces 135 de persoane: 22 de jucători titulari, 18 jucători de rezervă, 12 de membri ai stafurilor de pe raportul de joc, 10 membri ai stafurilor pe banca adiţională, 4 arbitri, 8 persoane reprezentând personal TV, 11 oameni de mingi, 4 reprezentanţi servicii marketing, 16 fotoreporteri, 3 angajaţi întreţinere instalaţii, un responsabil igienă, şase persoane care asigură asistenţa medicală, 4 brancardieri şi 16 stewarzi.

Printre sancţiunile pentru încălcarea Protocolului se numără următoarele:

Refuzul nejustificat al jucătorilor şi al membrilor staff-ului tehnic şi suport, participanţi direct sau indirect la un meci de fotbal de a se supune testării RT-PCR/test antigen rapid pentru COVID-19, conform procedurii stabilite în Protocol - 20.000 de Lei *Clubul va răspunde în solidar cu persoana fizică vinovată

Neprezentarea la fiecare joc a Certificatelor verzi (QR-code-urilor) pentru jucătorii, staff-ul şi oficialii cluburilor pentru care există această obligativitate conform prezentului Protocol. - • Jucătorii – nu vor avea drept de joc. În cazul în care unul sau mai mulţi jucători vor participa totuşi la joc, deşi nu au prezentat Certificatul verde, jocul respectiv va fi omologat cu scorul de 3-0 în favoarea echipei adverse. Dacă ambele echipe participante la joc au utilizat jucători pentru care nu au prezentat Certificatul verde, ambele echipe vor pierde jocul cu 3-0. • Staff şi oficiali – penalitate financiară de la 80.000 la 150.000 de lei.

Nerespectarea obligaţiei de izolare şi de testare a persoanelor care prezintă simptome COVID 19 - 70.000 de lei

Nerespectarea numărului maxim de persoane admise zona interioară a stadionului cu ocazia desfăşurării unui joc oficial - 100.000 de lei

Încălcarea obligaţiei clubului organizator de a efectua triajul epidemiologic, prin intermediul echipajului medical de urgenţă, persoanelor care sunt implicate în organizarea unui joc - 30.000 de lei

Permiterea accesului în incinta stadionului a persoanelor care în urma efectuării triajului epidemiologic sunt depistate cu o temperatura de peste 37,3 C - 50.000 de lei

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.