Fotbaliştii sunt mai susceptibili de a suferi de probleme de sănătate a creierului după vârsta de 65 de ani decât restul populaţiei, relevă studiul englez SCORES publicat vineri şi realizat de cercetătorii de la Universitatea din East Anglia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest studiu se bazează pe teste efectuate online pentru a evalua de la distanţă funcţiile cognitive şi a monitoriza dezvoltarea creierului.

Au participat aproximativ 145 de foşti fotbalişti profesionişti. Cincizeci şi cinci dintre ei au peste 65 de ani, faţă de 27 din eşantionul de testat. Conform constatărilor studiului, foştii fotbalişti cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani au performanţe mai bune decât populaţia generală, dar tendinţa se inversează odată cu vârsta.

"Când au ajuns la 65 de ani, lucrurile încep să se degradeze”, a comentat dr. Michael Grey, care conduce studiul. "Au cele mai proaste performanţe în domenii precum timpul de reacţie, funcţiile executive (care în special fac posibilă gestionarea şi controlul situaţiilor non-rutină sau realizarea mai multor lucruri în acelaşi timp) sau spaţializarea. Acestea sunt, evident, semne de avertizare timpurie ale deteriorării sănătăţii creierului.”

Acest nou studiu este în concordanţă cu concluziile unui sondaj realizat de Universitatea din Glasgow, care a constatat că foştii fotbalişti aveau riscuri de trei ori şi jumătate mai mari decât populaţia generală să moară din cauza unei boli neurodegenerative precum demenţa sau boala Parkinson.

Cercetările de acest tip au sporit gradul de conştientizare cu privire la impactul practicilor sportive asupra sănătăţii creierului şi au condus în special la solicitări pentru o mai bună protecţie a fotbaliştilor care sunt expuşi riscurilor de comoţie cerebrală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.