Cu 40 de meciuri jucate şi 21 de goluri înscrise pentru echipa naţională a României, Florin Răducioiu este unul dintre protagoniştii filmului documentar „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur”, care îşi aminteşte cu foarte multe emoţii cele mai intense momente din cariera sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florin Răducioiu rememorează evoluţia sa la Cupele Mondiale din 1990 şi 1994 şi multe alte momente trăite pe teren, în ţară şi în străinătate. Singurul fotbalist român care a evoluat în toate marile campionate naţionale ale Europei (Anglia, Franţa, Germania, Italia şi Spania), el a intrat în istoria naţionalei României, devenind primul fotbalist care marchează patru goluri într-un singur meci, cu Insulele Feroe în 1993.

A evoluat şi în preliminariile pentru Cupa Mondială 1994, cu nouă goluri înscrise. Iar cel mai important dintre aceste meciuri, România - Ţara Galilor, aducea României calificarea la CM din SUA '94.

La 17 noiembrie 1993 s-a născut „Generaţia de Aur”, iar contribuţia lui Florin Răducioiu cu cel de-al doilea gol dat, dintr-o pasă a lui Ilie Dumitrescu, şi după primul înscris de Gheorghe Hagi, a fost una definitorie pentru cursul evenimentelor. „Nu aş fi putut să realizez mai nimic fără acest geniu care se numeşte Gică Hagi. Şi lângă el Ilie Dumitrescu, cu care am o relaţie specială şi este un prieten de suflet al meu”, spune acesta în filmul documentar„Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur”, care se va lansa în cinematografele din toată ţara pe 1 martie 2024.  

Despre toată acea perioadă, de dinainte de Cupa Mondială din SUA 1994, Răducioiu afirmă că a însemnat maturizarea lui ca sportiv şi ocazia de a demonstra acest lucru. „Deja acolo am demonstrat că sunt un jucător mult mai matur, mult mai pragmatic, mult mai realist, mult mai puternic mental. Reuşesc să dau 9 goluri în 5 meciuri (...). Devin golgheterul în Europa în faţa unor mari, mult mai mari jucători... Am şi eu locşorul meu în Olimpul marilor fotbalişti români”, afirmă acesta. 

La Mondialul din Statele Unite el reuşeşte să mai înscrie încă 4 goluri, două în celebrul meci inaugural jucat de România cu Columbia şi în cel din sferturi cu Suedia. Despre cele două goluri marcate de Răducioiu, alături de cel înscris de Gheorghe Hagi, în meciul România – Columbia, goluri care au adus unele dintre cele mai intense momente de fericire trăite de români, de suporterii din ţară, din străinătate şi de cei aflaţi pe teren şi despre perfomanţa colegului său, Ilie Dumitrescu afirmă că „Răducioiu juca la Milan în acea perioadă, lângă jucătorii mari ai momentului, şi acolo crescuse şi ajunsese la un nivel de top. Iar în acel meci a avut o siguranţă şi nişte execuţii fantastice!”.

Tot în „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur”, Florin Răducioiu dezvăluie, alături de colegii săi, şi detalii din perioadele anterioare anilor `90, inclusiv cum a trăit momentul Revoluţiei şi cum a aflat de ceea ce se întâmpla în ţară. „Am rămas extrem de şocaţi de ceea ce se întâmpla în România, vedeam la televiziunea cipriotă desfăşurarea evenimentelor, eram departe de casă atunci. La un moment dat ne era aşa de frică să ne mai întoarcem, nu ştiam ce se va întâmpla”. 

De ce anume, explică şi îl completează Ionuţ Lupescu: „Pentru că noi eram echipa Ministerului de Interne, a Securităţii, şi toată lumea o să dea în noi, cine ştie ce se întâmplă. Ne-am întors aproape de Anul Nou şi am adus şi noi acasă tot ce puteam. Banane, portocale... Ne era teamă când am ajuns pe aeroport că vom fi luaţi, săltaţi. Dar de fapt, oamenii care au stat zile întregi la aeroport, soldaţii care stăteau acolo, ne-au îmbrăţişat, ne-au pupat”.

Despre perioada extraordinară marcată de performanţe multiple, Florin Răducioiu afirmă că „vreau să traiesc şi eu, de ce nu, momentele pe care le-au trăit în acei ani, sute, mii poate milioane de români. De a ieşi în stradă, de a se bucura de un succes de mare amploare pe care l-am avut noi atunci. Sper să trăiesc până atunci şi să retrăiesc acele momente, pentru că fotbalul trăieşte prin oamenii aceştia, prin toţi microbiştii”.

În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun şi produs de Headline Management Agency, „Hai, România! - Povestea Generaţiei de Aur” este primul film al acelor vremuri, al „nopţilor albe” de sărbătoare, care va fi difuzat în premieră pe marele ecran şi va putea fi văzut de microbiştii de toate vârstele, în toată ţara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal SUA 1994. Ulterior, filmul va fi urmat şi de un serial cu imagini, subiecte şi interviuri extinse, în completare, destinat unei platforme de streaming.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.