Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a criticat cheltuielile cluburilor din Premier League cu agenţii, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful forului fotbalului mondial a declarat că mai mulţi bani ar trebui să ajungă la "cluburile care au antrenat şi dezvoltat jucătorii care au semnat cu cluburi din străinătate".

Cluburile din Premier League au cheltuit în total 409,5 milioane de lire sterline pe agenţi şi intermediari în cele 12 luni până în februarie 2024, se arată într-un raport al Football Association de săptămâna trecută.

"Cea mai mare parte a acestor bani pleacă din fotbal", a declarat Infantino.

Într-o postare pe Instagram, el a pus în contrast acest lucru cu cele 30 de milioane de euro (25,8 milioane de lire sterline) primite de cluburile europene de la Premier League pentru jucătorii pe care i-au adus, sub formă de compensaţii şi plăţi de solidaritate.

El a adăugat că aceste plăţi "sunt impuse de regulamentele FIFA şi sunt vitale pentru mii de cluburi mai puţin privilegiate care se luptă să genereze venituri suficiente şi, prin urmare, sunt cruciale pentru a dezvolta, antrena şi oferi oportunităţi tinerilor jucători din întreaga lume".

Un raport al FIFA din decembrie a declarat că cluburile engleze au reprezentat aproape o treime din suma record de 888 milioane de dolari (702 milioane de lire sterline) cheltuită pe onorariile agenţilor în transferurile internaţionale în 2023.

Fifa a încercat să limiteze sumele pe care agenţii ar putea să le câştige din tranzacţii, dar până în prezent şi-a zădărnicit eforturile printr-o serie de contestaţii juridice, care au pus planurile în aşteptare.

"La FIFA, încercăm să implementăm nişte reguli clare şi corecte pentru sistemul de transferuri, inclusiv reglementările privind agenţii, de dragul transparenţei, al responsabilităţii şi al unei mai bune redistribuiri la toate nivelurile jocului", a adăugat Infantino.

"Din această cauză am fost daţi în judecată de unii agenţi, dar Fifa va continua să îşi apere poziţia în instanţă".

"Fac apel la guverne şi la legislatori să ni se alăture şi să joace un rol activ pentru a se asigura că fondurile generate în urma transferurilor sunt păstrate în cadrul fotbalului şi sunt împărţite cu cluburile din întreaga lume, deoarece acestea sunt absolut esenţiale pentru generaţiile actuale şi viitoare de fotbalişti", a menţionat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.