Federaţia sârbă de fotbal a anunţat că va face o plângere la FIFA împotriva mijlocaşului elveţian Xherdan Shaqiri, născut în Kosovo, după un incident petrecut la interviurile după meciul Elveţia - Irlanda de Nord, din preliminariile Cupei Mondiale din 2022, informează lesoir.be.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, jucătorul echipei Olympique Lyon a răspuns întrebărilor la tradiţionalele interviuri de după meci, când un suporter, care a profitat de neatenţia agenţilor de securitate, a venit în spatele jucătorului şi i-a pus pe umeri o bluză cu emblema UCK (Armata de Eliberare din Kosovo). Shaqiri a zâmbit, şi-a dat jos bluza şi a pus-o deoparte.

 

"În prezent, pregătim o scrisoare de protest pe care o vom trimite FIFA în timpul zilei. Vom cere o reacţie urgentă şi cele mai dure sancţiuni împotriva lui Shaqiri, pentru promovarea organizaţiei teroriste criminale UCK, în timpul declaraţiilor acordate pesei", a declarat secretarul general al forului sârb, Jovan Surbatovici, pe site-ul federaţiei de la Belgrad.

Shaqiri a fost apărat de federaţia, considerând că nu este vinovat în niciun fel pentru acest gest.

"Este inacceptabil faptul că oamenii vor să folosească stadioanele de fotbal şi, în acest caz, interviul unui jucător după un meci, pentru scopuri de propagandă politică. Xherdan Shaqiri a reacţionat într-un mod exemplar, a rămas calm şi nu a reacţionat. Bărbatul a fost interogat de poliţie şi a fost imediat interzis pe stadioane", a precizat forul eleveţian, pe Twitter.

Shaqiri nu este la primul incident de acest fel. În 2018, el şi Granit Xhaka au fost amendaţi de FIFA, după ce au sărbătorit printr-un gest pro-albanez la meciul cu Serbia, scor 2-1, de la Cupa Mondială. Ei s-au bucurat după ce au marcat imitând prin gesturi vulturul de pe drapelul albanez.

"Marea Albanie" face referire la o doctrină naţionalistă, ce doreşte să regrupeze într-un singur stat toţi albanezii din Balcani.

Presa sârbă a denunţat "provocarea ruşinoasă" după golurile lui Xhaka şi Shaqiri.

"Ei au celebrat succesul cu semnul vulturului negru făcut de cei care cred în pretinsa idee a unei Mari Albanii", a scris cotidianul Blic.

Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo, fostă provincie a sa, care are populaţie majoritar albaneză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.