Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cerut "iertare" rudelor victimelor israeliene ale luării de ostatici de la Jocurile Olimpice de la München din 1972, asumându-şi responsabilitatea pentru diferitele "eşecuri" care au însoţit această tragedie, în cadrul comemorărilor de luni ale atacului. .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În calitate de şef de stat al acestei ţări şi în numele Republicii Federale Germania, vă cer iertare pentru lipsa de protecţie a sportivilor israelieni în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen şi pentru lipsa de explicaţii de apoi: pentru faptul că ceea ce s-a întâmplat a fost posibil", a declarat Steinmeier, la Munchen, în faţa familiilor celor unsprezece sportivi israelieni ucişi în acest atac petrecut în urmă cu cincizeci de ani, scrie AFP.

Ceremonia a avut loc pe baza militară din Fürstenfeldbruck, la aproximativ treizeci de kilometri vest de München, unde asaltul poliţiei pentru eliberarea ostaticilor, prost pregătit, s-a încheiat într-o "baie de sânge”, condorm preşedintelui. "Vorbim despre o mare tragedie şi un triplu eşec. Primul eşec se referă la pregătirea Jocurilor şi conceptul de securitate. Al doilea se referă la evenimentele din 5 şi 6 septembrie 1972. Al treilea eşec începe a doua zi după atac: tăcere, respingere, uitare!”, a continuat Steinmeier.

"Nu eram pregătiţi pentru un astfel de atac şi totuşi ar fi trebuit să fim”, a recunoscut Steinmeier.

"Atacul a fost urmat de ani şi decenii de tăcere şi respingere, ani de indiferenţă crescândă faţă de situaţia supravieţuitorilor. Ani de asprime a inimii”, a spus Steinmeier. "Şi acesta este un eşec", a încheiat el.

La 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene ”Septembrie Negru” au pătruns într-un apartament al delegaţiei israeliene, în Satul Olimpic, au ucis doi atleţi israelieni şi au luat ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei, cu speranţa să-i elibereze în schimbuil eliberării a 232 de deţinuţi palestinieni.

Intervenţia serviciilor de securitate germane, în baza militară Fürstenfeldbruck, la 30 de kilometri de Munchen, s-a încheiat cu uciderea tuturor ostaticilor şi unui poliţist vest-german, un deznodământ sângeros, cu privire la care autorităţile vest-germane au dat parţial socoteală.

Cinci agresori palestinieni au fost ucişi în această intervenţie.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.