Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a declarat, vineri, agenţiei News.ro, că Laboratorul antidoping de la Bucureşti a fost suspendat de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) după un control efectuat în luna noiembrie. El a precizat că decizia WADA poate fi atacată la TAS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În luna noiembrie, a avut loc un control WADA la laboratorul de la Bucureşti, în urma căruia s-a decis suspendarea pe următoarele şase luni şi are efect imediat. ANAD-ul poate ataca decizia la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS). Laboratorul este o structură independentă sub coordonarea SGG (n.r. - Scretariatul General al Guvernului). Încă nu am aflat motivele acestei suspendări, am vorbit şi cu doamna Graziela Vâjială (n.r. - preşedintele ANAD) şi nu a primit nimic. Oricum, această decizie nu ar trebui să umbrească munca sportivilor. Eu am speranţa ca după şase luni să se ridice această suspendare şi vom face tot ce este omeneşte posibil ca acest lucru să nu se mai întâmple, să nu mai fie întreruptă activitatea, mai ales că noi promovăm un sport curat, asta este obligaţia noastră, a tuturor. Trebuie să vedem ce au constatat cei de la WADA în acel control. Eu nu pot să mă implic, pentru că sunt membru în Consiliul de Administraţie al WADA", a declarat Dunca, pentru News.ro.

Agenţia Mondială Andidoping (WADA) a anunţat suspendarea provizorie a acreditării Laboratorului antidoping de la Bucureşti din cauza nerespectării Standardului Internaţional pentru Laboratoare (ISL).

"Suspendarea provizorie, care a intrat în vigoare la 29 noiembrie 2017, interzice laboratorului de la Bucureşti efectuarea oricăror activităţi antidoping, incluzând toate analizele de urină şi sanguine. Suspendarea rămâne în vigoare până când procedurile disciplinare vor fi efectuate de o comisie independentă de disciplină, care va fi mandatată să facă recomandări preşedinţiei Comitetului Executiv al WADA, cu privire la situaţia acreditării WADA a laboratorului. În perioada suspendării provizorii, probele care nu au fost încă analizate la Bucureşti, probele aflate în procedură de confirmare şi orice probă pentru care a fost raportat un Rezultat Analitic Pozitiv trebuie transportate în singuranţă la alt laborator acreditat WADA. Acest lucru este necesar pentru a asigura o analiză continuă de înaltă calitate a probelor, care ajută la păstarea încrederii sportivilor în acest proces şi în largul sistem antidoping", se arată în comunicatul WADA. 

Laboratorul de Control Doping din România a fost fondat în august 1983 şi a funcţionat iniţial în structura oganizatorică a Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport. Laboratorul de Control Doping din România a primit acreditarea internaţională din partea WADA la 29 iulie 2009.

Laboratorul antidoping de la Bucureşti este al cincilea aflat în stare de suspendare după cele de la Bogota, Ciudad de Mexico, Lisabona şi Paris. Laboratotul de la Paris a fost suspendat de WADA la 24 septembrie, cel de la Bogota la 20 februarie, cel de la Ciudad de Mexico la 23 noiembrie 2016, iar cel de la Lisabona la 15 aprilie 2016.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.