În cadrul procesului de insolvenţă prin care a trecut în perioada mai 2014 - septembrie 2015, SC Dinamo 1948 SA, firma care administrează clubul de fotbal Dinamo, a achitat din datoriile totale, de aproximativ 17,5 milioane de euro, doar 4,48 la sută din totalul masei credale, confrom calculelor realizate de News.ro, pe baza datelor din planul de reorganizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul român, care era creditor în acest proces cu 5,5 milioane de euro, a recuperat, conform planului de distribuiri, 5,93 la sută, adică, 325.000 de euro. În cazul în care societatea ar fi intrat în faliment, conform tabelului comparativ al sumelor estimate, creditorului bugetar, adică statul, i-ar fi fost atribuit un procent de 5,48 la sută din creanţă, inferior celui de care a beneficiat prin aplicarea procedurii de reorganizare, respectiv 5,94 la sută.

Principalul creditor înscris la masa credală, la categoria creditorilor chirografari, a fost acţionarul majoritar al societăţii, Ionuţ Negoiţă, cu aproximativ 9,6 milioane de euro. Afaceristul a preluat majoritatea acţiunilor SC FC Dinamo 1948 SA, 93 la sută, în luna martie a anului 2013, cu un an înainte de declanşarea insolvenţei, solicitată de debitor.

Totalul datoriilor FC Dinamo către Negoiţă şi companiile sale reprezentau la momentul întocmirii masei credale 55 la sută din totalul de 17,5 milioane de euro. Ionuţ Negoiţă s-a înscris la masa credală cu creanţe de aproape 6,5 milioane de euro prin societăţile Ideal Rezidential SRL, Confort City Rezidential SRL, Domus Stil Imobiliare SRL, Rin Hotel Management SRL, Rin Hospitality Company SRL şi Confort Business Solutions SRL. Restul de 3,1 milioane de euro au fost introduse în tabelul de creanţe în nume propriu.

În afara sumelor datorate lui Negoiţă, societatea mai avea datorii de aproximativ 7,9 milioane de euro, dintre care 5,5 milioane la bugetul de stat, restul reprezentând sume de achitat către alte societăţi şi salariaţi.

Conform legii insolvenţei din România, creditorul majoritar într-un proces de insolvenţă controlează Adunarea Generală a creditorilor, care aprobă planul de reorganizare a societăţii, implicit restituirile sumelor datorate fiecărei categorii, având drept scop reintroducerea în circuitul economic.

Altfel spus, Negoiţă, care avea de recuperat cea mai mare sumă, 9,6 milioane de euro, a decis prin Adunarea Generală a creditorilor că renunţă la recuperarea datoriilor, alături de ceilalţi creditori. Totodată a stabilit ca statului să-i înapoieze doar 5,93 la sută din datorii.

Actualul acţionar al FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, explica, la 14 mai 2014, la scurt timp de la intrarea în insolvenţă, că situaţia financiară a clubului a fost perturbată de datoriile acumulate în perioada de dinaintea preluării de către el, pe care a denumit-o "deceniul criminal".   

Conform tabelului care cuprindea 54 de creditori, din totalul de 17,5 milioane de euro, creanţele chirografare, cele către alte societăţi private, erau de circa 11,6 milioane de euro, aici intrând şi cele 9,6 milioane de euro către Ionuţ Negoiţă şi firmele sale.  

La acest capitol se regăsea iniţial şi fostul acţionar al FC Dinamo, Florian Walter, care se înscrisese la masa credală cu aproximativ 1,5 milioane de euro, dar suma nu a fost admisă de către administratorul judiciar.

Creditorilor de la categoriile creanţelor chirografare şi creanţelor subordonate, în valoare de 11,5 milioane de euro, nu le-a fost achitată de către socitatea Dinamo nicio sumă, nefiind cuprinsă în planul de reorganizare.

Creanţele salariale faţă de cei 140 de angajaţi înscrişi, la scurt timp după intrarea în insolvenţă, totalizau 225.000 de euro. FC Dinamo avea restanţe salariale faţă de majoritatea fotbaliştilor şi angajaţilor clubului, printre care, Cosmin Matei, Cristina Bălgrădean, Valentin Lazăr, Dorin Rotariu, Laurenţiu Rus şi Cătălin Munteanu.  Inclusiv fostul preşedinte al clubului, Constantin Anghelache, a avut restanţe salariale, recuperate până la sfârşitul procesului de către toţi angajaţii, în totalitate, conform planului de reorganziare.

Creanţele garantate, către bănci, în valoare de 1.042.506 lei, şi creanţele salariale, de 993.627 de lei, au beneficiat, conform Legii insolvenţei, de distribuiri de sume în proporţie de sută la sută.

Potrivit raportului de evaluare a patrimoniului societăţii, valoarea de piaţă a patrimoniului debitoarei era la acea dată de 3.779.700 lei, adică aproximativ 891.000 de euro.

FC Dinamo, condus de Ionuţ Negoiţă, a fost primul club din fotbalul românesc care a reuşit ieşirea din insolvenţă, după ce a acoperit în totalitate datoriile la începutul lunii martie 2015, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare. Negoiţă a grăbit practic procesul de returnare a datoriilor pentru ca echipa să poată evolua în sezonul 2016-2017 în cupele europene, solicitând închiderea procedurii de insolvenţă, numai că ANAF a contestat planul de reorganzare, iar reinserţia societăţii în circuitul economic a venit în septembrie 2015, după termenul impus de UEFA.

În 2015, ANAF a făcut două contestaţii faţă de planul de reorganizare, însă însă niciuna nu a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti.

SC Dinamo 1948 SA are trei acţionari, Ionuţ Negoiţă, cu 381.041 acţiuni, reprezentând 92,9368 la sută din total, Asociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu 28.831 de acţiuni, reprezetând 7,0319 la sută, şi Cornel Dinu, cu 128 de acţiuni, reprezentând 0,0313 la sută.

Echipa de fotbal Dinamo Bucureşti a fost înfiinţată în urmă cu 68 de ani, în mai 1948.

Poliţiştii au făcut, joi, percheziţii în Bucureşti şi Ilfov, la o societate de avocatură, la o firmă de insolvenţă şi la un reprezentat al acesteia, într-un dosar în care se fac cercetări pentru bancrută frauduloasă, surse judiciare declarând pentru News.ro că faptele cercetate sunt legate de derularea procedurii de insolvenţă şi reorganizare judiciară a SC Dinamo 1948 SA, care administrează clubul de fotbal, procedură încheiată în septembrie 2015.

Potrivit Poliţiei Române, două dintre percheziţii sunt în Bucureşti şi una în judeţul Ilfov, la sediul unei societăţi de avocatură, al unei societăţi de insolvenţă şi la domiciliul reprezentantului unei firme de insolvenţă, faptele vizate în cadrul anchetei fiind de bancrută simplă şi bancrută frauduloasă.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că anchetatorii au ridicat de la cele două societăţi documente legate de procedura de insolvenţă şi reorganizare judiciară a SC Dinamo 1948 SA, care a fost închisă de Tribunalul Bucureşti, în 24 septembrie 2015, de atunci firma fiind reintrodusă în circuitul economic.

Poliţia Română a precizat că societăţile de avocatură şi de insolvenţă sunt suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18 milioane de lei, cu ocazia derulării unei proceduri de insolvenţă a unei societăţi comerciale.

"Din primele verificări a reieşit că, în perioada 2014 - 2016, cu ocazia deschiderii şi derulării procedurii de insolvenţă şi reorganizare judiciară a unei societăţi comerciale din domeniul sportului, ar fi fost omise (ascunse) active, în valoare totală de 18.498.402 de lei, care astfel nu au fost cuprinse în planul de reorganizare, fiind prejudiciaţi creditorii societăţii”, potrivit Poliţiei Române

Surse judiciare au precizat, pentru News.ro, că în urma percheziţiilor vor fi ridicate documente, nicio persoană nefiind dusă la audieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.