Observatorul de Fotbal CIES a estimat valoarea de piaţă a tuturor jucătorilor convocaţi să joace la Cupa Mondială 2022, care va începe în Qatar duminică,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimul său raport, CIES dezvăluie că prin adăugarea valorii celor 831 de jucători aşteptaţi la Cupa Mondială, ajungem la suma astronomică de 15 miliarde de euro. Aceasta este o valoare medie de 18 milioane de euro per jucător.

De asemenea, CIES a clasat cele 32 de ţări calificate la Cupa Mondială în funcţie de valoarea de transfer a grupului lor de jucători. Astfel, Anglia are cea mai scumpă cotă, cu un total de 1,499 miliarde de euro. Brazilia (1,455 miliarde) şi Franţa (1,337 miliarde) completează podiumul.

Spania, Portugalia şi Germania depăşesc şi ele un miliard, înainte ca un prim decalaj să se lărgească cu a şaptea naţiune, Olanda, a cărei cotă este estimată la 756 de milioane de euro.

Cât despre jucători, mijlocaşul englez de la Borussia Dortmund, Jude Bellingham, este cel care se află în frunte. CIES o estimează la 202 milioane euro. Acest lucru se explică prin nivelul său de joc, vârsta (19 ani) şi contractul de la Dortmund (până în 2025).

Atacantul brazilian al lui Real Madrid, Vinicius, este pe urmele lui (200 M€). Kylian Mbappé, legat de PSG „doar” până în 2024, este cel mai scump francez, evaluat la 185 de milioane de euro.

Unii jucători, precum atacantul norvegian Erling Haaland, nu sunt luaţi în considerare pentru că sunt absenţi de la Cupa Mondială.

Ultima în clasament este Costa Rica, evaluată la 23 milioane de euro. Cel mai scump jucător al său este portarul rezervă al PSG, Keylor Navas (35, 4 milioane de euro).

Acest lucru nu reflectă clasamentul FIFA, unde Costa Rica este pe locul 31. De exemplu, Ghana, ţara cel mai prost clasată (pe locul 61) dintre participanţii la Cupa Mondială, ocupă locul 19 în clasamentul valorii de transfer CIES. Dovada că banii nu sunt totul în fotbal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.