Noua Zeelandă şi Australia, care vor găzdui în comun Cupa Mondială feminină de fotbal din acest an, au cerut, joi, un răspuns „urgent” de la FIFA în legătură cu rapoartele conform cărora consiliul de turism al Arabiei Saudite sponsorizează competiţia, scrie lefigaro.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ciuda problemelor din regatul saudit în ceea ce priveşte drepturile femeilor, Visit Saudi ar urma să fie numit printre sponsorii turneului cu 32 de naţiuni care va avea loc în cele două ţări, începând din 20 iulie.

Oficialii Federaţiei de Fotbal din Australia şi Noua Zeelandă au declarat că nu au fost informaţi despre înţelegere şi „au trimis o scrisoare la FIFA pentru a clarifica de urgenţă situaţia”.

Football Australia a spus că este „foarte dezamăgită” că nu a fost „consultată în această chestiune înainte de a fi luată decizia”. Omologii săi din Noua Zeelandă au spus că sunt „şocaţi şi dezamăgiţi” că FIFA nu i-a consultat.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a spus că se aşteaptă ca două miliarde de telespectatori să urmărească a noua ediţie a Cupei Mondiale feminine. Forul de conducere al fotbalului mondial speră că acest lucru va ajuta la dezvoltarea fotbalului feminin, turneul fiind pentru prima dată găzduit de două naţiuni.



Acest proiect de contract de sponsorizare a atras critici puternice: fosta internaţională australiană Kathryn Gill a susţinut că FIFA este „obligată să respecte toate drepturile omului recunoscute la nivel internaţional şi să îşi exercite influenţa considerabilă atunci când acestea nu sunt respectate sau protejate”.

„Obiectivul jucătoarelor este de a face din Cupa Mondială Feminină FIFA 2023 o adevărată forţă a binelui şi vor continua să tragă FIFA la răspundere atunci când aceasta subminează acest lucru”, a adăugat Kathryn Gill.

Nikita White, militant pentru Australia la Amnesty International, s-a întrebat cum ar putea sponsoriza organismul saudit de turism o Cupă Mondială feminină când „în Arabia Saudită, o femeie nici măcar nu poate lucra fără permisiunea tutorelui ei masculin". Ea a subliniat, de asemenea, „registrul îngrozitor al abuzurilor drepturilor omului” al Arabiei Saudite.

„Sponsorizarea Cupei Mondiale feminine de către autorităţile saudite ar fi un caz de manual de spălare sportivă”, a spus ea.

După ce vecinul din Golf, Qatar, a găzduit anul trecut Cupa Mondială masculină FIFA, Arabia Saudită cheltuieşte, de asemenea, foarte mult pe fotbal pentru a-şi îmbunătăţi imaginea, mărturie în acest sens fiind recrutarea portughezului Cristiano Ronaldo de către clubul Al-Nassr.

Ţara a fost confirmată, miercuri, ca gazdă a Cupei Asiei din 2027 şi are în vedere o ofertă comună cu Egiptul şi Grecia pentru a găzdui Cupa Mondială masculină din 2030.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.