Ciprian Paraschiv, deputat AUR şi preşedinte al Comisiei pentru Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, a vorbit despre controversele apărute odată cu posibilele modificări la Legea 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„S-a creat mult folclor. Că suporterii sunt beţi cu tomahawk-ul deasupra capului, cu sticla de whisky în buzunar, aruncând o grenadă în spate. Asta cred ei că se va întâmpla. Nu, nici pe departe. Culmea, din punctul meu de vedere, cele mai importante noutăţi le-am adus pe partea de securitate.  În Legea 4 nu se prevedea defluirea spectatorilor spre terenul de joc bun. Deci mi-a ajutat şi experienţa de observator UEFA. Pentru că eu când ajungeam la meci, conform regulamentelor UEFA, primul lucru îl verificam şi spuneam la şedinţa tehnică, cu o zi înainte. Sau de securitate, dacă era meci cu grad ridicat de risc. Porţile de urgenţă trebuie să fie tot timpul deschise. Manageriate de un steward. Noi nu aveam asta prevăzut în lege. Şi trebuie să-i dai şansă, normal, un steward, ca să nu intre oricine pe teren, dar, Doamne fereşte!, în caz de ceva, e un lucru extraordinar de important pentru securitate” a explicat Ciprian Paraschiv la Prima Sport, conform golazo.ro.

Deputatul AUR a vorbit şi despre prevederile UEFA în ceea ce priveşte consumul de alcool pe stadioane.„Rămânem la partea de securitate. Paharele, un singur cuvânt - «open» - în regulamentul UEFA face diferenţa cu legea 4 din România. Legea 4 din România spune că băuturile pot fi servite în pahare de plastic sau hârtie. UEFA spune «open safe containers, which cannot be used in a dangerous manner». Deci, recipiente deschise care nu pot fi folosite în manieră periculosă. Pentru că un pahar cu capac poate fi folosit ca un proiectil. Cu lichid îl arunc până spre teren. Dacă nu are capac, lichidul se pierde oricum. Să spunem Spuneam că zboară două, trei rânduri. Şi ăsta e un lucru foarte important pe care îl prevede UEFA. Am venit cu turnicheţi. La meciuri cu grad ridicat de risc sau internaţionale, frate, joci pe un stadion cu turnicheţi, nu poţi risca ca la Liga 3. Trebuie să ai un stadion cu turnicheţi, astfel încât să ai controlul foarte strict al spectatorilor”.

În ceea ce priveşte show-urile pirotehnice, acestea pot fi efectuate doar de o firmă specializată, spune Paraschiv.

„Mergem mai departe, pirotehnice. Am mers cumva după modelul francez, care e în stadiul de test. Un model mult mai aspru. În Franţa spune că suporterii sunt supravegherea unor firme specializate, pot face aceste show-uri. Mediu controlat, clar, securitate, distanţă. Dacă suporterii sunt supăraţi, îmi pare rău. Am mers direct pe firme specializate. Chiar e super safe, super sigur. Adică, ai un mediu controlat, îţi trebuie aprobare de la MAI, Jandarmerie. Noi plecăm de la securitate în proiectul ăsta, clar. Deci, nu suntem nebuni! Zona tampon nu există nicăieri în Europa. E logic, eu construiesc un stadion de 35.000 de locuri ca să vând 30.000 de bilete, unde e sensul? Atât timp cât galerile sunt puse în zone separate. Proiectul se află la Senat, în dezbatere publică. Toate partidele au semnat, mai puţin USR”.

Paraschiv a subliniat că dacă toate lucrurile vor merge conform planului, modificările din Legea 4 ar urma să intre în vigoare în luna octombrie.

„Sesiunea parlamentară începe de la 1 septembrie. Dacă se implică domnul Simonis, pe 10 septembrie legea a trecut. Lăsând gluma la o parte, eu cred că paşii fireşti, undeva, dacă nu e blocată, pentru că au şi această putere, dar nu văd de ce ar face, undeva pe la final de octombrie această lege ar intra în vigoare şi cred că ar ajuta cluburile foarte mult”, a subliniat Ciprian Paraschiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.