Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acuzat marţi Rusia de "politizarea sportului" prin lansarea "Jocurilor Prieteniei" începând din septembrie, o nouă competiţie care concurează cu Jocurile Olimpice şi care prevede şi o ediţie de iarnă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CIO, care a autorizat participarea sportivilor ruşi la viitoarele Jocuri Olimpice de la Paris (2024) doar sub drapel neutru şi cu condiţia ca aceştia să nu susţină invazia Rusiei în Ucraina, a cerut lumii sportive şi guvernelor invitate de Moscova "să respingă orice participare sau susţinere" a acestui eveniment, se arată într-un comunicat.

Anunţată în urmă cu câteva luni, prima ediţie a "Jocurilor de vară ale prieteniei" ar trebui "a priori să aibă loc la Moscova şi Ekaterinburg" în septembrie, potrivit organizaţiei cu sediul la Lausanne, în timp ce "Jocurile de iarnă ale prieteniei" sunt prevăzute pentru 2026 la Soci, care a găzduit Jocurile Olimpice din 2014.

Aceste două iniţiative se adaugă la "Jocurile viitorului" organizate la Kazan între 21 februarie şi 3 martie 2024, care combină disciplinele tradiţionale şi e-sportul, şi la "Jocurile BRICS" programate în acelaşi oraş între 12 şi 23 iunie, care ar urma să primească "sportivi din peste 50 de ţări", potrivit autorităţilor ruse.

CIO nu le reproşează ruşilor că au creat competiţii multisportive în afara egidei sale - întrucât există deja mai multe, printre care Jocurile Commonwealth-ului şi Jocurile Francofoniei -, ci că fac acest lucru printr-o "ofensivă diplomatică foarte susţinută", prin contacte directe cu "guvernele din întreaga lume".

"Pentru ca motivaţia lor pur politică să fie şi mai evidentă, acestea din urmă ocolesc în mod deliberat organizaţiile sportive din ţările vizate", subliniază organismul, care vede în aceasta o "încercare cinică" de a exploata sportivii "în scopuri de propagandă politică", încălcând Carta Olimpică.

CIO a acuzat, de asemenea, Moscova de "o lipsă totală de respect pentru standardele mondiale în lupta împotriva dopajului şi pentru integritatea competiţiilor", reamintind îngrijorările exprimate de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) în legătură cu Jocurile Prieteniei.

Această poziţie este întărită de faptul că Agenţia rusă antidoping nu respectă în prezent" Codul mondial antidoping, "că nu există în prezent niciun laborator acreditat de WADA în Rusia şi că încrederea generală în sistemul antidoping rus rămâne scăzută", adaugă organizaţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.