Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a recomandat, marţi, reintegrarea sportivilor ruşi şi belarusi în competiţiile internaţionale, sub un drapel neutru şi „cu titlu individual”, atâta timp cât „nu au susţinut activ războiul din Ucraina” şi nu sunt sub contract cu armata rusă sau serviciile de securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, Comitetul Executiv al organizaţiei va decide „la momentul oportun” cu privire la posibila lor participare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, pe care Ucraina, Polonia şi ţările baltice ameninţă că le vor boicota în cazul prezenţei Rusiei, a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach.

Presat de câteva săptămâni să-şi clarifice poziţia, forul olimpic a anunţat în decembrie anul trecut „că explorează modalităţi” de a-i aduce înapoi pe sportivi, după ce a recomandat excluderea acestora la sfârşitul lunii februarie 2022, din cauza invaziei Ucrainei de către armata rusă, cu sprijinul Belarusului.

CIO, după patru luni de consultări cu întreaga mişcare olimpică, a decis să lase la latitudinea federaţiilor internaţionale şi organizatorilor de competiţii decizia principală de a invita sau nu sportivii ruşi şi belarusi, mulţumindu-se cu „recomandări”.

Următoarele Jocuri Olimpice sunt programate la Paris, în perioada 26 iulie - 11 august 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.