Fanii scoţieni vor avea voie să aibă cimpoaie în incinta stadioanelor la meciurile de la Euro 2024, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Existau temeri că Tartan Army, grupul organizat al fanilor naţionalei Scoţiei, ar putea rămâne fără tradiţionala lor coloană sonoră în această vară, din cauza directivelor UEFA care interzic "dispozitivele mecanice de emitere a sunetelor" la meciuri.

Dar organismul de conducere a declarat că instrumentele vor fi permise - atâta timp cât sunt înregistrate la federaţia scoţiană (SFA).

Echipa lui Steve Clarke va începe turneul împotriva gazdelor din Germania pe 14 iunie.

Meciul se va juca pe Allianz Arena din München, dar o listă de "obiecte interzise" pentru stadion îi avertizează pe fani să evite să aducă "dispozitive mecanice sau electronice de producere a zgomotului, cum ar fi megafoane şi claxoane".

De asemenea, sunt interzise şi "alte dispozitive care emit sunete şi dispozitive de amplificare a vorbirii", enumerând ca exemple "fluierul de mazăre şi vuvuzela".

Cu toate acestea, la o reuniune a forumului fanilor Euro 2024 de săptămâna trecută - care a reunit reprezentanţi ai celor 21 de echipe calificate pentru turneul final - s-a decis că cimpoaiele vor fi aprobate.

Aceştia au adăugat că procesul de înregistrare a instrumentelor fanilor va fi comunicat cu SFA "în timp util".

Un purtător de cuvânt al Uefa a confirmat: "Fanii sunt bineveniţi să aducă instrumente pe stadion, dar vor trebui să le înregistreze la asociaţiile lor naţionale respective, care vor fi responsabile de centralizarea activităţilor fanilor în interiorul stadionului".

Iain Emerson, editorul celebrei reviste Famous Tartan Army, a declarat că sunetul cimpoaielor ar putea ajuta la "ridicarea echipei", adăugând că fanii ar putea crea o "atmosferă de petrecere" atunci când va începe turneul.

"Am fost la meciul de deschidere al Cupei Mondiale din 1998 împotriva Braziliei. Brazilia avea tobele lor de samba, iar noi aveam cimpoaiele şi a fost o petrecere uriaşă şi a fost fantastic. Este o atmosferă unică şi este unic în lume faptul că putem aduce cimpoiul la meci.Stevie Clarke ştie cum să îi facă pe jucători să joacă, dar şi sprijinul fanilor este atât de important, iar acest lucru se adaugă la un alt impuls pe care îl putem da echipei", a afirmat el pentru BBC.

UEFA a interzis utilizarea unor dispozitive în urma Cupei Mondiale din 2010 din Africa de Sud, care a fost dominată de utilizarea vuvuzelei din tribune. Acestea - utilizate în mod obişnuit la meciurile din această ţară - au creat un zgomot asemănător cu un roi de albine atunci când au fost folosite în număr mare.

Dar au fost considerate prea puternice şi riscau "să înece emoţiile suporterilor şi să le afecteze experienţa jocului", a declarat organismul de conducere al fotbalului european.

Scoţia înfruntă Elveţia la 19 iunie la Köln, în al doilea meci din Grupa A a turneului, înainte de a juca împotriva Ungaria la Stuttgart, pe 23 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.