Preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), Cristian Balaj, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că lotul de haltere al României la Jocurile Olimpice de la Tokyo va fi format din maxim doi sportivi, unul la masculin şi unul la feminin, ca urmare a cazurilor de dopaj apărute în ultima perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Gestionarea cazului este făcută de cei de la WADA, pentru că analiza a fost prelevată în perioada Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra. Între timp aparatura a ajuns la un nivel de stabilire a rezultatelor mult mai ridicat, este mult diferit faţă de ce se oferea în 2012, standardul a fost ridicat, şi perioada de la 8 ani la 10 ani în care poţi să verifici analizele. Aşa s-a ajuns să fie reanalizate aceste probe. S-a descoperit steroizi la toţi cei trei sportivi şi cu Sâncrăian 4, care au fost în acea perioadă. Din păcate vor exista sancţiuni impuse de Federaţia Internaţională, România va participa doar cu doi sportivi. La Sâncraian proba va fi reanalizată dar din punctul meu de vedere e puţin probabil să fie un alt rezultat", a declarat Balaj.

Ministrul Ionuţ Stroe a afirmat că Federaţia Română de Haltere este una dintre federaţiile care au foarte multe controale, bugetul alocat testelor antidoping fiind foarte mare.

Halterofilul Gabriel Sâncrăian a fost depsitat din nou pozitiv, a treia oară, la reanalizarea probelor de la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

În vârstă de 31 de ani, Sâncrăian a fost suspendat doi ani în 2013, după ce a fost etstat pozitiv cu stanozolol în afara competiţiei şi opt ani, în 2016, când a fost depistat pozitiv la testosteron, la JO de la Rio, din 2016, unde a cucerit medalia de bronz la categoria 85 de kilograme.

Acum, la retestarea probelor din 2012, el a fost depistat pozitiv cu metaboliţi de stanozolol şi metenolon (steroizi anabolici androgeni exogeni).

Astfel, toţi cei patru halterofili români participanţi la Londra, Florin Croitoru (locul 8, la categoria 56 de kilograme), Răzvan Marin (bronz, la categoria 69 de kilograme), Gabriel Sîncrăian şi Roxana Cocoş (argint, la categoria 69 de kilograme), au fost depistaţi pozitiv.

În 2012, la categoria 85 de kilograme, Sâncrăian a ratat toate cele trei încercări la 167 de kilograme, la smuls.

În urma acestor controale pozitive, România riscă un an de suspendare din toate competiţiile, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an.

De la JO de la Bejing, din 2008, peste 20 de halterofili români au fost depistaţi pozitiv, astfel că, dacă România scapă de suspendare, în cel mai bun caz doar doi sportivi vor putea participa la Tokyo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.